Författaren Maria Gripe avliden

Författaren Maria Gripe avliden

10 april, 2007 | Bonnier Carlsen

Författaren Maria Gripe har avlidit, 84 år gammal. Maria Gripe debuterade som skönlitterär författare 1954. Hon har skrivit 36 böcker, som finns översatta till ett trettiotal olika språk.
Maria Gripe föddes 1923 i Vaxholm och flyttade till Örebro när hon var sex år. Efter studentexamen och universitetsstudier i Stockholm gifte hon sig med konstnären Harald Gripe (1921-1992) som illustrerat och gjort omslag till nästan alla hennes böcker.
Sitt litterära genombrott fick hon med de tre böckerna om Hugo och Josefin på 1960-talet. Under samma tidsperiod skrev hon ”Pappa Pellerins dotter”, en samtidsroman om en ensam och egensinnig flicka. Kritikerna utnämnde henne till specialist på särlingar, vilket hon reagerade starkt emot. Alla barn är särlingar menade hon, några ”vanliga” barn finns inte.
Efter de poetiska och suggestiva sagorna ”Glasblåsarns barn”, ”I klockornas tid” och ”Landet utanför” återvände hon till verkligheten på 70-talet med de fem Elvis-böckerna, om en allvarlig kille som blivit en klassisk gestalt i svensk barnlitteratur, oförglömligt tolkad i bild av Harald Gripe. På 80-talet kom hennes kanske mest kända och älskade böcker: ”Tordyveln flyger i skymningen” och ”Agnes Cecilia – en sällsam historia” samt de fyra böckerna i Skuggsviten.
Maria Gripe har tilldelats en rad utmärkelser och priser för sitt författarskap, både i Sverige och utomlands. Bland annat Nils Holgersson-plaketten, Expressens Heffaklump, Astrid Lindgren-priset, H C Andersen-medaljen, Hjalmar Bergmanpriset och Litteraturfrämjandets stora pris (tillsammans med Harald Gripe). Av alla utländska priser blev Maria Gripe mest glad över Premio Nacional från spanska kulturminsteriet, eftersom hon har i särklass flest läsare från Spanien.

År 2005 instiftade Bonnier Carlsen Maria Gripe-priset, ett litteraturpris som årligen delas ut och tillfaller en svensk författare som utkommer på förlaget. En författare som genom sitt författarskap givit unga läsare möjlighet att möta en värld av fantasi och verklighet med den unga människan i centrum.

I vårt pressrum på vår hemsida, www.bonniercarlsen.se finns högupplösta författarporträtt och bokomslag att ladda ned.

Helena Martin
PR och informationsansvarig
Telefon: 08-696 89 67
Mobil: 070-529 55 09
helena.martin@carlsen.bonnier.se