Augustinominerade; Jakob Wegelius och Sarah Sheppard

Augustinominerade; Jakob Wegelius och Sarah Sheppard

20 oktober, 2008 | Bonnier Carlsen

Jakob Wegelius

Jakob Wegelius, född 1966 i Göteborg, bott många år i Gamla Stan, Stockholm, och nu sedan flera år boende i östra Småland. Debuterade som Konstfackselev 1994 med ”Spionerna i Oreborg”, därefter utkom ”Herr Balders hemlighet” (1995).

”Esperanza” (1999) är hans tredje helt egna bok, och som alla hans böcker genomsyras den av en mycket tilltalade gammaldags sagoton. Boken mottog Expressens Heffaklump som årets bästa barnbok.

Hans senaste bok ”Legenden om Sally Jones” gavs ut hösten 2008.

Burleska underfundigheter i såväl text som bild vävs samman till en ovanligt gedigen helhet i alla hans böcker, säkert beroende på att Jakob Wegelius är någon så ovanligt som en helt kongenial barnboksskapare. Han både skriver, illustrerar och formger själv sina berättelser.

Jakob Wegelius tilldelades Maria Gripe-priset 2008.

Augustprisjuryns motivering:

Ett osannolikt äventyr öppnar sig i detta helgjutna allkonstverk, tecknat, författat och formgivet av en och samma upphovsman. I ord och kartor följer läsaren gorillan Sally på hennes färder från djungeln över världens oceaner där hon möter förtryckare, bovar och svekfulla människor men också vänskap och stark kärlek. Grymt och vackert med en säregen ton.

Sarah Sheppard

Sarah Sheppard är grafisk formgivare och illustratör verksam i Stockholm. Hon arbetar med formgivning av bl.a. böcker, designprogram och utställningar, tecknar i Kamratposten och gör bilder till egna och andras böcker.

Sarah Sheppard, född 1971, är uppvuxen i Sollentuna och Atlanta, USA. Sarah är utbildad på Beckmans School of Design där hon läste linjen för reklam och grafisk formgivning. Efter skolan arbetade hon som art director. Sedan 1999 är hon frilans.

Våren 2008 kom hennes första helt egna bok ”Massor av dinosaurier”.
På frågan om varför hon ville göra just en dinosauriebok svarar hon:

”Det är så kul med dinosaurier! De är så fantastiska med sina absurda former, vansinniga storlekar och helt bisarra utseenden. Hela deras historia är som den bästa sann sagan, där fakta verkligen överträffar fantasin. Som en dröm både att rita och skriva om!”

Augustprisjuryns motivering:

Efter år av dinosaurieintresse trodde man att ämnet var uttömt. Här berättas med stor passion, mycket kunnande och härlig humor om köttgänget, tjockskallegänget och de andra sköna urtidsdjuren. Bild och text präglas av galna infall och inbjuder till egna funderingar om hur dinosaurierna egentligen såg ut och levde.

Läs mer om dinosaurierna och Sarah själv på:

www.massoravdinosaurier.se
www.sheppard.se

I pressrummet på vår hemsida, www.bonniercarlsen.se finns högupplösta författarporträtt och bokomslag att ladda ned.

Helena Martin
PR och informationsansvarig
Telefon: 08-696 89 67
Mobil: 070-529 55 09
helena.martin@carlsen.bonnier.se