Barnboken är årets julklapp

09 december, 2013 | Bonnier Carlsen

Boken är årets julklapp – det tycker vi varje år. Men särskilt nu, några veckor efter att PISA-rapporten redovisades. Rapporten bekräftar den sorgliga utveckling i minskad läsförståelse som vi har sett under en längre tid.

”Läsning har blivit en demokratifråga. Språket är nyckeln, den som kan uttrycka sig får inflytande och nyckeln till språket är böckerna” säger Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen, i en intervju här.

För att få barnen att läsa böcker måste man ge dem tillgång till berättelser som de själva verkligen vill läsa. ”Vår utgivning består av starka berättelser som barnen vill läsa, böcker som ger avtryck och har kraften att förvandla ofrivilliga läsare till ivriga sådana” säger Eva Dahlin.

Nedan följer några särskilt utvalda hårda paket för alla åldrar. God jul, och god läsning, önskar vi på Bonnier Carlsen!

Du och jag, min skatt: Ettåringen och Treåringen.

Du och jag, min skatt är en färgsprakande antologiserie, uppdelad efter ålder och baserad på barnets utvecklingsfaser.  Ettåringen och Treåringen är de två första böckerna, fullproppade av härliga sånger, ramsor, pekbilder och massor av annat spännande för alla som fyller, eller redan fyllt, ett år respektive tre år. Här ryms gamla och nya favoriter, rikt illustrerade av flera av våra främsta svenska illustratörer.

Sarah Sheppards Viktiga kartor

Jorden runt på 40 sidor – för äventyrliga och dagdrömmande kartresenärer hemma i soffan!
Sarah Sheppards Viktiga kartor har snabbt blivit en stor favorit för alla som drömmer sig bort till avlägsna platser. En perfekt faktabok  för den vetgirige från tre år och uppåt. 

Henrik Tamms Ninja Timmy och de stulna skratten

Perfekt högläsningsbok för hela familjen, men passar kanske speciellt för läsare i åldern 6-9 år

Henrik Tamm är konceptdesigner i Hollywood och har bland annat varit med om att utforma miljöerna i filmerna ”Shrek” och ”Narnia”. Här iscensätter han sitt första egna äventyr i bokform. Ett spännande, fartfyllt, fnissigt och alldeles magiskt äventyr om katten Timmy och hans gäng i staden Elyzandrium, med filmiska, makalöst vackra illustrationer.

Törnrosens nyckel av Tone Almhjell

9-12 år

Törnrosens nyckel är en riktig bladvändare, som har allt man kan önska av en roman: äventyr, vänskap, magi och färgstarka karaktärer – en blivande klassiker i samma anda som Narnia och Guldkompassen. När ett mystiskt paket anländer till familjens hus, vet Lin att det måste vara till henne. I paketet finns en nyckel som visar sig kunna öppna en hemlig dörr i källaren. Hon ramlar rakt ut i ett snöigt, magiskt land med evig vinter, vars invånare är gamla älskade husdjur. Det enda sättet att återvända till vår värld är att hitta den försvunne vinterprinsen och rädda landet Sylver före midnatt. Men det är inte alla i vinterriket som vill att den försvunne prinsen ska hittas …
.

Fjärde riket av Maria Nygren

Tonår

Lovorden har i höst haglat över Fjärde riket – en suggestiv och spännande roman om Blenda drömmer om att vara i fokus, LSD skriver självmordsbrev och Penny har för länge sedan glömt bort vem hon är. Tillsammans bildar de en perfekt treenighet. En enighet som ska ta över Ängholmsskolan och göra den till en bättre plats. Och till sin hjälp tar de Adolf Hitler.

 ”‘Fjärde riket’ har en av de bästa idéer till en ungdomsbok jag någonsin har sett. […] detta kommer att bli en av årets mest lästa och diskuterade ungdomsböcker.” Andreas Palmaer, DN