Varför kom du hit? Romandebut av Julia Svanberg

Varför kom du hit? Romandebut av Julia Svanberg

27 januari, 2014 | Månpocket

Den 28 februari släpps Julia Svanbergs Varför kom du hit? En bok någonstans i gränslandet mellan reportage, fiktion och debattbok. Boken parallellutges av de tre förlagen Månpocket, Bonnier Audio och MIX Förlag och finns därmed tillgänglig som pocket, digital ljudbok och e-bok.

”Att vi ger ut en bok direkt i pocket, en originalpocket, är ovanligt. Månpocket har bara gjort det vid några enstaka tillfällen. Nu gör vi det för första gången tillsammans med det digitala förlaget MIX, och den släpps även som digital ljudbok, vilket ger oss extra redaktionella resurser och nya möjligheter. Det kan mycket väl vara så att vi kommer att göra fler, liknande parallellutgivningar i framtiden”, säger Johan Stridh, förläggare på Månpocket.

Journalisten Julia Svanbergs debut är en berättelse om turism, fattigdom, knarkhandel, klasskillnader och människohandel. Samtidigt en kärleksförklaring till backpackerlivet, till Colombia och Sydamerika, till den romantiska drömmen om att ge sig av på Den Stora Resan. Boken handlar om svenska Ellen och colombianska Lila som blir bästa vänner på ett hostel i Bogotá, Colombia. De delar allt som är viktigt – ett rysligt bra sinne för skratt och en målmedveten plan på att ge sig ut i världen. Men plötsligt försvinner Lila. När Ellen försöker hitta henne upptäcker hon en mörk värld, långt ifrån Lonely Planets hisnande äventyr.

Författaren och frilansjournalisten Julia Svanberg (född 1982) bor med man och tre barn i en liten by i Colombia sedan många år tillbaka. På sin fritid driver Julia en hantverksbutik med sin man samt jobbar som volontär med colombianska internflyktingar. Hon driver även den populära bloggen Mammas Machéte. Missa inte intervjun med Julia nedan.

För mer information eller recex, vänligen kontakta Stephanie Tärnqvist, PR- och informationsansvarig Månpocket.

”Jag vill dela med mig!” Intervju med Julia Svanberg

Hej Julia! Hur länge har du bott i Colombia, och hur kommer det sig att du bor där?
Jag hade varit i Latiamerika som 19-årig backpacker och de band som uppstått mellan mig och just Colombia släppte inte. Jag hattade ganska mycket mellan Colombia och Sverige, hade ströjobb, pluggade, jobbade voluntärt och fick barn. Men när mina tvillingar slutade vara relativt lättflyttade bäbisar, så kände jag att det var dags att välja en plats och det blev så småningom den öst-colombianska landsbygden. Huset är ungefär lika stort som en etta med kokvrå, men tomten är stor och eftersom det är tropiskt är vi för det mesta utomhus. Vi kommer inte bo här för evigt, men det har hittills varit en helt ok tillvaro för oss som barnfamilj, med sköna badplatser, liten skola och fri lek bland höga berg och djupa skogar.

Hur mycket av Varför kom du hit? bygger på egna erfarenheter?
Varför kom du hit? är ingen självbiografisk bok, men man kanske kan kalla den en dokumentär roman. Jag har valt ett ganska korthugget språk med många beskrivningar och direkt dialog, både för att det går hand i hand med huvudpersonen Ellen som ju i egenskap av resenär i främmande land har en observerande hållning till det hon ser och upplever, samt för att ge boken reportage-känsla där läsaren ges utrymme att tänka mycket själv och dra egna slutsatser utifrån hur karaktärerna agerar. Mycket i boken bygger på egna erfarenheter från Colombia, möten med människor, saker som har hänt. Det hade varit omöjligt att skriva Varför kom du hit? utan att själv ha levt i backpackermiljöerna som ung tjej. Jag hade heller aldrig vågat mig på att skildra exempelvis en colombiansk internflykting eller en tonårig drug-dealer om jag inte mött och lärt känna människor i dessa situationer i verkligheten.

I bokens dedikation står det ”Till Lila, var du än är”. Är bokens Lila, som ju av allt att döma är någon som råkat riktigt illa ut, någon du själv varit vän med?
Lila är min romanfigur och som sådan är hon fiktiv. Dock delar hon sitt öde med personer jag mött och känt. Varför kom du hit är tillägnad dem i Lilas namn.

Läs hela intervjun med Julia på Månpockets hemsida.