Kartago Förlag släpper unikt litterärt verk

Kartago Förlag släpper unikt litterärt verk

07 augusti, 2014 | Kartago

”Johannasviten” är ett ovanligt serieprojekt som började i fanzineformat på nätet redan i början av 2000-talet, med korta berättelser om en ung arg feminist. Projektet har under åren vuxit och Johannas brokiga väg genom livet har gått att följa på nätet och i andra tryckta forum. Nu finns serierna att skåda i ett stort litterärt verk som går under namnet ”Johannasviten”.
– Det tog mig tio år att samla ihop alla fem album om Johanna, utgivna på olika småförlag. När jag läste dem ihop kände jag direkt att detta var ett litterärt verk som måste finnas samlat, säger Rolf Classon, förläggare på Kartago Förlag.

I de tidigaste berättelserna är Johanna tonåring. I takt med att historien växer och serieskaparna åldras blir även Johanna äldre, i den senaste är hon i 30-årsåldern. Serieprojektet har från början varit ett nära samarbete mellan manusförfattaren Patrik Rochling och tecknaren Li Österberg. Förutom sin fascination för serieformen delar de också diagnosen autism. Serieskapandet är för dem att sätt att hantera vardagen.

– Det är serierna som bär upp mig, det skulle inte gå utan dem. Serierna blir ett sätt för mig att skapa en slags förståelse för omvärlden, säger Patrik.

Sveriges Televison visade 2013 en uppmärksammad dokumentärfilm, ”Patrik och Johanna”, som handlar om arbetet med ”Johannasviten” och om att leva med autism. 

”Johannasviten” innehåller de fem böckerna ”Johanna” (2003), ”Hjärtat Brinner” (2005),
”Skaparens Folk” (2006), ”Pusselbitar” (2008) och ”Vänd dig om” (2010). Att de nu finns samlade i en och samma bok är för Patrik Rochling en önskedröm som blivit sann.

 – Det känns väldigt bra! Det är så de ska läsas, de här böckerna har en väldigt tydlig början och ett slut, säger han.

 

Om Patrik Rochling:

Bor: I Vingåker. Han har även bott ett flertal år i Sandviken genom samarbetet med Li.

Född: 1976, i Ystad.

Om Li Österberg:

Bor: I Sandviken

Född: 1978, i Sandviken.

För mer information, beställning av recensionsexemplar och intervju med författarna, kontakta Marie Björk marie.bjork@bonnierforlagen.se   08-6968370

Boken har recensionsdag 18/8.

 

BOKTIPS FRÅN KARTAGO: 

Ni vet väl att Martin Kellerman nu har släppt boken ”Kellermannen lackar ur”? Vid sidan av Rocky är detta ett projekt där hantecknar skämteckningar baserade på sina inlägg på Twitter, under namnet Kellermannen. Han har twittrat sedan 2011 och under tiden fått över 50.000 följare, och det är inte så konstigt eftersom få twittrare är så fyndiga och roliga som Kellermannen. Nu har vi samlat det senaste årets bilder med ämnen som FRA, utflippade sexlekar, läsplattor, kändisars privatliv, MMA och lata personers aktiva liv framför datorn.

www.kartago.se