Feministiska serietecknare i antologi om mens

Feministiska serietecknare i antologi om mens

26 augusti, 2014 | Kartago

”Kvinnor ritar bara serier om mens”, var det män som sa en gång i tiden. Men de hade fel, det fanns inte särskilt många tecknade serier om mens. Förrän nu. Kartago Förlag släpper stolt en feministisk antologi där ett 30-tal serietecknare medverkar med sina historier om mens.

– Det här är ett led i kampen att sluta skämmas över sin mens. Vi måste få bort skammen, för den är så giftig. Mens anses fortfarande vara något smutsigt, säger serietecknaren Sara Olausson som är redaktör för boken. 

Upprinnelsen till boken är Liv Strömqvists uppmärksammade sommarprat i P1 där hon berättade följande: ”En gång i begynnelsen av min karriär som serietecknare så gick jag på en fest. På den här festen var också en manlig serietecknare som kanske var 10 år äldre än jag och hade gett ut några album på ett riktigt förlag. Av någon anledning så började jag prata med honom och berättade att ”jag ritar också serier”. Då sa han: Jag hatar serier av kvinnliga serietecknare. Jaha… varför det? frågade jag. Jo, sa han, för kvinnor ritar bara serier om mens. Det tråkiga i den här historien är att han hade fel när han sa så. Jag önskar nämligen att han hade haft rätt. Jag önskar att det här samhället hade svämmat över av kvinnliga serietecknares olika långa långa episka uppgörelser med menstruationen.”

–  Jag satt och lyssnade helt andäktigt när det sändes. Jag fick samma kommentar som Liv av den manlige serietecknaren på 90-talet. Jag tycker också det är väldigt väldigt synd att han hade fel. Men nu ska det bli ändring på det! På uppdrag av Kartago Förlag har jag nu satt ihop en mäktig mensantologi! säger Sara Olausson.

Medverkar i Kvinnor ritar bara serier om mens gör: Anneli Furmark, Emelie Östergren, Elin Lucassi, Emma Rendel, Frida Ulvegren, Hanna Gustavsson, Karolina Bång, Lena Ackebo, Li Österberg, Lisa Rydberg, Lisa Medin, Lotta Sjöberg, Joanna Johnson, Jojo Falk, Julia Hansen, Susanne Fredelus, Stina Hjelm, Monica Hellström, Fanny L. Agazzi, Matilda Ruta, Julia Thorell, Bitte Andersson, Linda Spåman, Joanna Hellman, Klara Wiksten, Siri Ahmed Backström och Tyra Blomster.

 

Kom på releasefest:

Onsdag 10/9 firar vi ”Kvinnor ritar bara serier om mens” på Södra Bar i Stockholm, Mosebacke torg 3. Fri entré.

19.00 Insläpp och boksignering.

19.30. Presentation av boken. Intervju med redaktör Sara Olausson samt genusforskare Denise
Malmberg.

20.45 – 21.00 Framträdande med Masangue  – en feministisk slagverksgrupp från Stockholm som spelar rytmer från nordöstra Brasilien.

21.00 – 01.00 Efterfesten startar med DJ Jenny Farida Thåström

 

För mer information, beställning av recensionsexemplar och intervju med författarna, kontakta Marie Björk marie.bjork@bonnierforlagen.se  08-6968370

Kvinnor ritar bara serier om mens har recensionsdag 15/9

www.kartago.se