Kjell Westö har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2014

Kjell Westö har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2014

04 november, 2014 | Albert Bonniers Förlag

Den finländske författaren Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen Hägring 38 eftersom den ”på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid”.

Nordiska rådets pris är på 350 000 danska kronor och överräcktes av förra årets vinnare vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

SVT filmade hela prisutdelningen och studiovärdarna Jessika Gedin och Kristofer Lundström från Babel och Kobra, som intervjuat alla fem vinnare i programmet ”Nordens bästa”. Programmet finns tillgänglig på SVT Play,

Kjell Westö (född 1961) är en av de främsta finlandssvenska författarna idag. Han fick sitt genombrott med romanen Drakarna över Helsingfors (1996). Tillsammans med Vådan av att vara Skrake (2000) och Där vi en gång gått (2006) utgör den en ”bukett” fristående Helsingforsromaner, där Gå inte ensam ut i natten (2009) är den sista. Där vi en gång gått erhöll Finlandiapriset och blev en stor publikframgång.