Asiatiska smaker med Jennie Walldén

Asiatiska smaker med Jennie Walldén

29 januari, 2015 | Bonnier Fakta

Jennie Walldén vann Sveriges Mästerkock år 2013 och har sedan barnsben experimenterat med råvaror och mattraditioner från alla världens hörn. Nu kommer hennes andra bok ”Asiatiska smaker” där hon guidar läsaren i sitt asiatiska kök och visar hur enkelt det är att laga – allt från klassiker som pad thai och bibimbap till kimchigryta  och makrill teriyaki.

”Jag möter ofta människor som älskar asiatiska smaker. Som verkligen går igång på vad de har att erbjuda. Man gillar att maten är sprängfylld med intensiva smaker, har olika konsistenser och textturer som möter varandra och samtidigt strävar efter perfekt balans mellan salt, sött, syrligt och umami. Dessutom är den ofta hälsosam med mycket grönt som gör gott för både kropp och själ.”

”Tyvärr är det många som tror att asiatiska smaker är svåra att få till och att det krävs ovanliga och kanske lite konstiga ingredienser för att laga god asiatisk mat. Inget kunde vara mer fel!”

I boken guidar Jennie Walldén läsaren i sitt asiatiska kök och presenterar recept som både är enkla och goda. Boken utgår från åtta av hennes bästa smaksättare: fiskås, gochujang, hoisinsås, ljus soja, miso, ostronsås, risvinäger och sesamolja. Minst en av smaksättarna finns i varje recept så att de verkligen går åt. Rätterna är anpassade efter det svenska köket och innehåller vanliga råvaror så som gul lök, kyckling och morötter, som med hjälp av smaksättarna får den asiatiska fräschören och hettan.

”När du väl bekantat dig med de asiatiska smaksättarna och upptäckt vad de kan göra med en vanlig lök, morot och en bit vitkål kommer du vilja använda dem igen. Och igen”

Jennie Walldén är tvåbarnsmamma och som många andra jonglerar hon familj, jobb, vardagspussel och så klart matlagning var dag. Redan som barn i hemlandet Korea stod hon i köket hemma hos sin mormor. När hon sedan som sexåring kom till sin adoptivfamilj i Sverige tog hon med sig sina matminnen. Hon vann Sveriges Mästerkock år 2013 och arbetar sedan dess som frilansande matkreatör på tv, i tidningar och på event. Jennie Walldén har tidigare givit ut boken Smaker i mitt hjärta i samband med sin vinst i Sveriges Mästerkock 2013.

Jennie Walldén finns på TwitterFacebook och Instagram

Är du intresserad av mer information eller recensionsexemplar, kontakta Charlotta Larsson, PR-ansvarig Bonnier Fakta. charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, tfn 08-696 80 50.