Seriealbum om tiggare hyllas på Faktumgalan

Seriealbum om tiggare hyllas på Faktumgalan

23 februari, 2015 | Kartago

Serietecknaren Sara Olausson är nominerad i kategorin ”Årets scendrag” på Faktumgalan som äger rum på torsdag. Detta för att hon med sitt dokumentära seriealbum ”Felicia” uppmärksammat rumänska tiggares situation i Sverige, och samlat in pengar.

– Det känns jättebra. Det har hänt så mycket det senaste året. Den här nomineringen är ett av flera bevis på att det går att göra skillnad, säger Sara Olausson.

Priset som Sara Olausson kan få går till någon som på en konstnärlig eller idrottslig arena lyft utanförskapsfrågor. Saras nominering lyder: ”För att hon med sitt dokumentära seriealbum Felicia, på ett kreativt sätt satt fingret på vår tids stora europeiska problem. När Sara Olausson mötte tiggaren Felicia förändrades Saras liv. Med albumet har hon i sin tur förändrat många läsares liv”. Totat delas sju priser ut, och ambitionen är att uppmärksamma de goda insatser som görs i kampen mot hemlöshet och socialt utanförskap.

– Det är egentligen inte bara jag som är nominerad till det här priset. Det finns så många som har gjort så mycket. Det har blivit som en folkrörelse. Det är det stora priset, att min bok har gett ringar på vattnet, säger Sara Olausson.

Berättelsen om Felicia startade förra hösten då Sara Olausson kom gåendes med sin son i handen förbi en rumänsk tiggare. De började prata med varandra och till slut satte sig Sara ner bredvid tiggerskan, som heter Felicia. Mötet blev början på en djup vänskap mellan de båda och deras familjer. Sara startade en Facebookgrupp med namnet Det kunde varit jag, som snabbt fick tusentals följare och stort genomslag i media. Med hjälp av albumet Felica har Sara samlat in pengar till Felicia, och Felicias berättelse om hur hon hamnade på gatan har nått ett stort antal människor.

I maj släpper Kartago förlag boken Det kunde varit jag, en förlängning och utveckling av minialbumet Felicia. I denna seriebok skildrar Sara Olausson hela denna sällsamma och gripande berättelse, mötet med Felicia och vänskapen som växer fram dem emellan. Sara Olausson skildrar också Felicias uppväxt och liv och ger oss en inblick i orsakerna till att man utsätter sig för att tigga på gatan.

– Det här är en berättelse om ett Sverige som tvingats se fattigdomen rakt i ögonen, om växande kärlek och växande hat. Det är berättelsen om ett år som förändrade mitt liv och jag kunde inte hålla tyst om det, säger Sara Olausson.

Det kunde varit jag av Sara Olausson släpps på Kartago förlag och har recensionsdag 12 maj.

Om Sara Olausson:

Sara var redaktör till den uppmärksammade antologin Kvinnor ritar bara serier om mens (2014. Hon har gett ut böckerna Allt är farligt! , Loranga och Hjälp!  Sara Olausson gick ut Konsthögskolan i Stockholm 2007.

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se08-6968370

www.kartago.se