Cecilia Torudd är tillbaka med serien ”Barnbarnsböckerna”!

Cecilia Torudd är tillbaka med serien ”Barnbarnsböckerna”!

19 mars, 2015 | Bonnier Carlsen

Tåget hem och Sova borta är de två första delarna i serien ”Barnbarnsböckerna” av Cecilia Torudd. En serie som säkerligen skapar stor igenkänning hos både stora och små. 
– Mormor hämtar och hämtar, för hon vill inget hellre än att få bli ”någon” i barnbarnets liv, säger Cecilia Torudd.

Cecilia är en av våra mest kända och älskade illustratörer och serietecknare, som fick sitt genombrott 1985 i Dagens Nyheter med serien ”Ensamma mamman”.

Nu kommer Barnbarnsböckerna. En naturlig fortsättning på dina serier Ensamma mamman och Familjeliv. Finns det något självbiografiskt i dina böcker?

– Allt jag gör handlar om intryck från vad jag är med om själv, så i den meningen är barnbarnsböckerna verkligen självbiografiska. (Mitt barnbarn heter förresten faktiskt Oskar!) Men beträffande händelserna och detaljerna i böckerna så ljuger jag så det ryker.

Vad handlar böckerna om?

–  Tåget hem handlar om mormor, som hjälper sin dotter genom att hämta barnbarnet på dagis rätt ofta. Det är ett stort ansvar och varje gång är hon livrädd att det ska hända något oförutsett. Kroppen förmår inte hålla 4-5-åringens takt. Men hon hämtar och hämtar, för hon vill inget hellre än hjälpa sin dotter och samtidigt få bli ”någon” i barnbarnets liv. Varje hämtning är ett stort äventyr för båda. Här är en av alla hämtningar.

– I Sova borta möter vi morfar, som bor ensam kvar i huset på landsorten där mamman växte upp. Han är spänd, nervös och överlycklig när dottern och barnbarnet kommer och ska sova över.

– Alla karaktärer i böckerna – även huvudpersonen Oskar 5 – jobbar hårt för att klara vardagen och finna glädje där trots svårigheter. För att de vill varandras bästa. Och, ja, böckerna handlar nog i grund och botten om villkorslös kärlek, säger Cecilia Torudd.

Om böckerna:
”/…/ roliga brobyggarböcker att läsa för de yngsta, de äldsta och dem mittemellan, föräldrarna. 
Margareta Sörenson, Expressen.

”Mästerligt fångar Cecilia Torudd känslor och dramatik i samspelet mellan barn och vuxna.”
Lena Kåreland, SVD. 

För mer information och beställning av recensionsexemplar, kontakta Tove Kullenberg, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89