Det feministiska budskapet fortsätter i Zelda

Det feministiska budskapet fortsätter i Zelda

12 maj, 2015 | Kartago

Lina Neidestam är aktuell med sin fjärde bok om Zelda. I helgen uppmärksammades boken på Stockholms internationella seriefestival, där Lina gjort den officiella festivalbilden. Zelda är något så ovanligt som en klassisk strippserie med feministiskt budskap och en hjältinna som tar sig rätten att vara både stark och svag.

Lina Neidestam är en svensk serieskapare född 1984. Lina har med Zelda skapat en ovanlig strippserie som självsäkert pendlar mellan vulgär burlesk och bitande satir. Men Lina tecknar också ett porträtt av en ung kvinna som slits mellan ideologi och praktik, och hon gör det med förnyad skärpa i både språk och teckningsstil.

Zelda publiceras i Rocky Magasin, Situation STHLM och i flera norska dagstidningar. Serien har belönats med serietecknarutmärkelsen Stora Ponduspriset och Adamson-statyetten. Lina Neidestams grafiska roman Maran belönades med Nöjesguidens Stockholmspris 2011 och nominerades till Urhunden. Hon medverkar även i Berättelser från Engelsfors, serieromanen baserad på boksuccén Cirkeln och Eld.

I Zelda 4: Uppbrott och utbrott, har Zelda plötsligt fått allting hon kämpat för och ändå är det något som skaver. Den ”öppna” relationen med Cesar är för trång, Stockholm ger henne klasskomplex, det hett efterlängtade mediajobbet framkallar mest skamkänslor och hur mycket hon än läxar upp sin omgivning så lyckas hon fortfarande själv inte leva som hon lär. I den fjärde boken om Zelda når Lina Neidestam helt nya höjder med sitt feministiska budskap och sin mycket mänskliga hjältinna.

”Zelda 4: Uppbrott och utbrott” har recensionsdag 27 maj

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se08-6968370

www.kartago.se