”Jag dök utanför Birka”.

”Jag dök utanför Birka”.

21 september, 2015 | Månpocket

För de allra flesta är Catharina Ingelman-Sundberg känd som författare till de internationella succéromanerna om Pensionärsligan, Kaffe med rån och Låna är silver, råna är guld. Men hon debuterade som skönlitterär författare redan 1995 med den historiska underhållningsromanen Vikingablot, som sedan följdes av Vikingasilver och Vikingaguld. Nu kommer de tre böckerna i Vikinga-trilogin ut på nytt och vi passade på att göra en kort intervju med henne.

Hur kom det sig att du bestämde dig för att skriva Vikinga-trilogin?

Jag ville berätta om människorna som levde under vikingatiden, samhället och hur det var – även för kvinnor och barn. Det kändes som ett bra sätt att sprida kunskap om vikingatiden till så många människor som möjligt på ett underhållande och trevligt sätt.

Hur skulle du själv beskriva böckerna?

Den historiska bakgrunden har jag försökt göra så korrekt som möjligt, men människornas privatliv påhittat. Det känns viktigt att det också är underhållande läsning, spännande och med vissa humorinslag.

Din bakgrund som marinarkeolog, hur påverkade den arbetet med böckerna?

Jag dök ju utanför Birka för att hitta spår efter vikingatiden under vattnet. Det var då jag började fundera på hur människorna levde och hade det i staden.

I Vikinga-trilogin skriver du en hel del om skillnaden i hur man såg på kvinnor och män i den hedniska och kristna kulturen. Kan du berätta mer om det?

Kvinnorna hade en starkare ställning under vikingatiden än de sedan fick med kristendomen. Det var en överraskning för mig (trots examen i historia på universitetet) Det fick mig också att skriva mer om forntidens kvinnor i populärvetenskapliga boken FORNTIDA KVINNOR.

Varför tror du så många fascineras av vikingarna och vikingatiden?

Våra vikingatida förfäder utforskade ju stora delar av världen både i väst och öst. Det är fantasieggande och spännande. Dessutom var de duktiga sjöfarare.

Finns det några likheter mellan Vikinga-trilogin och dina böcker om pensionärsligan som blivit en sådan internationell succé?

Ja, det finns likheter i sättet att berätta. Det är mycket äventyr och dessutom en del feelgood-scener som påminner om buskisen i Pensionärsligan.

Hur känns det nu när Vikinga-trilogin kommer ut på nytt, 20 år efter att Vikingablot kom ut första gången?

Det känns toppen eftersom så många frågat efter dem under många, många år.