Utdelning av Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendiet 2015

Utdelning av Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendiet 2015

06 oktober, 2015 | Bonnier Carlsen

Den 12 oktober delas Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendiet ut på Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. Stipendiet uppmärksammar Pelle Svanslös grundvärderingar om alla människors lika värde och särskilt förskolor och lågstadier, både anställda, klasser och organisationen, som på olika sätt har arbetat med detta. Stipendiemottagarna erhåller i år ett basbelopp på 44 500 kronor.

Våga vara snäll-stipendiet instiftades år 2014 av Sagogränd AB, som kontrollerar rättigheterna för Pelle Svanslös. Stipendiet instiftades dels för att uppmärksamma 75 årsjubiléet för utgivningen av den allra första boken om omåttligt populära och folkkära Pelle Svanslös, men också för att uppmärksamma de värdegrunder som Pelle Svanslös utgår ifrån. Hans grundvärderingar om alla människors lika värde har sedan debuten 1939 varit en genomgående röd tråd i författaren Gösta Knutssons berättelser om Pelle och hans kamrater och deras äventyr i Uppsalas gränder.

I samband med jubiléet gavs även nya böcker om Pelle Svanslös ut i samarbete med stiftelsen Sagogränd. Författarna Åsa och Michael Rönn har baserat sina berättelser på Gösta Knutssons klassiska historier, men de har också lagt till en del nyheter. Illustrationerna av Ingrid Flygare bygger på Jan Gissbergs klassiska Pellebilder. År 2015 utkommer sex nya Pelle Svanslös-böcker hos Bonnier Carlsen.

Välkommen på stipendieutdelning! 

Måndagen den 12 oktober kl 8.45-9.30 hålls en pressträff på Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. Förutom stipendieutdelning bjuds det på en härlig frukost och alla får med sig Pelle Svanslös-böcker hem. Efteråt blir det en guidad Pellepromenad för de som vill.

OSA till mats.fromme@sagogrand.se (begränsat antal platser).

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Press- eller intervjuförfrågningar samt information om Pelle Svanslös-böckerna och recensionsexemplar:
Hanna Lundkvist, Bonnier Carlsen 
076-526 11 63 eller hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se

Frågor om Våga vara snäll-stipendiet eller Sagogränd AB:
Mats Fromme, Sagogränd AB
0707-97 97 97, mats.fromme@sagogrand.se