Jon Fosses prisade Trilogin utkommer på svenska fredagen den 27 november

Jon Fosses prisade Trilogin utkommer på svenska fredagen den 27 november

29 oktober, 2015 | Albert Bonniers Förlag

Albert Bonniers Förlag tidigarelägger utgivningen av Jon Fosses Trilogin (i översättning av Urban Andersson) som tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2015.

Trilogin utkommer fredagen den 27 november.

Trilogin är Jon Fosses hyllade och prisade kärlekstrilogi om Asle och Alida. Ur de tre böckerna Sömnlösa, Olavs drömmar och Kvällning växer deras gripande kärlekshistoria fram, en både klassisk och aktuell berättelse om två utsatta människor som försöker finna en plats i världen.

Jon Fosse (född 1959) har de senaste årtiondena blivit en av Europas mest kända och spelade nu levande dramatiker. Men han har hela tiden återvänt till prosan, till sina förtätade berättelser om sorg, förlust och kärlek, med biblisk tyngd i motiven och dialektal skönhet i stilen. Albert Bonniers Förlag har tidigare bland annat givit ut Stängd gitarr (1988), Melancholia (1999) och Morgon och kväll (2002) samt  dubbelvolymen Det är Ales/Sömnlösa (2010). Numera delar Jon Fosse sin tid mellan Norge och Österrike.

Nordiska rådets motivering:
”Årets prisvinnare är ett sällsynt gott exempel på hur formmässigt nyskapande kan gå hand i hand med ett innehåll som förmår beröra tvärs över tid och plats. I en prosaberättelse med klart poetiska kvaliteter och med en medveten och lekfull inställning till historien berättas en kärlekshistoria som spänner över alla och inga tider. Författaren har som få andra förmågan att utmejsla sin helt egna litterära form. Klangbotten från Bibeln och kristen visionsdiktning förenas med spänningsskapande element och poetiska bilder på ett sätt som öppnar berättelsen om två människor, som älskar varandra, gentemot världen och historien.”

Tidigare utgivning på Albert Bonniers Förlag:

Stängd gitarr (1988), Båthuset (1989), Flasksamlaren (1992), Melancholia (1999), Morgon och kväll (2002), Det är Ales/Sömnlösa (2010)

För mer information, kontakta:

Anna Tillgren, PR- och informationsansvarig, 070-370 99 29 anna.tillgren@bonnierforlagen.se

Daniel Sandström, litterär chef och förläggare, 070-162 23 07 daniel.sandstrom@albertbonniers.se

Copyright/fotograf: Tom A Kolstad/TT Nyhetsbyrån