Prova recept ur Raw Fika

11 januari, 2016 | Bonnier Fakta

Marina Asplund och Maria Carlsson hade följt varandra på Instagram och inspirerats av varandras härliga bilder från Bali, på rawfood-desserter och livet i stort under cirka ett års tid.

”Med sin bok Raw fika hoppas de kunna inspirera till att experimentera mer i köket.”

Utan att känna varandra eller ha setts tidigare bestämde de en dag träff på en parkbänk vid Mariatorget. Maria hade kontaktat Marina på Facebook och berättat lite om en cafétanke hon hade. Deras drömmar klickade och de sa ja till varandra inom loppet av en kvart.

Deras gemensamma vision var att ta fikakulturen till nya höjder och att starta Stockholms mest fräscha, hälsosamma och snygga café. Med godsaker som är bra för hälsan – främst råa och ekologiska, utan gluten, mjölk och socker, bara massa härliga smaskiga desserter i överflöd.

Sex månader senare slog de upp dörrarna till Sthlm raw – ett av de första rawfood-caféerna i Sverige. Och efter bara ett tag började gästerna fråga efter recept till deras bakverk. Därför bestämde de sig för att skriva en bok och dela med sig av några av deras godaste recept. Med sin bok Raw fika hoppas de kunna inspirera till att experimentera mer i köket.

• I alla bakverk kan du byta ut agavesirapen mot honung och vice versa.

• Alla nötter kan bytas ut mot andra sorter (dina favoriter!) i bollar, brownies och tårtbottnar. Våga prova och ändra i recepten.

• Om du inte tål nötter, prova att byta ut mot frön. Exempelvis pumpafrön.

• Kakaosmör går att byta mot kokosolja, även om det inte ger en lika söt smak.

• De flesta av våra tårtor behöver stå i frysen i 3–4 timmar innan servering, så att de sätter sig. Om tårtan behöver stå kortare tid har vi skrivit det i receptet. Men kom ihåg att ta fram kakan cirka 1 timme innan du ska skära upp den.

• Rawfoodbakverk håller sig i frysen i cirka 1 månad.

Kladdkaka med cashewgrädde

Maria brukade baka med sin mamma och den klassiska kladdkakan var favoriten, så det är ett sant nöje att presentera den råa versionen som smakar massvis av choklad.

BOTTEN
3 dl hasselnötter
3 msk kakao
15 medjooldadlar
2 tsk kvalitetssalt
1 tsk vaniljpulver

FYLLNING
2 dl kakaomassa
(alt 2 dl kakao + 1 dl
kakaosmör)
3 dl cashewnötter
1 ½ dl agavesirap
½ dl vatten
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kvalitetssalt
1 dl kallpressad kokosolja

CASHEWGRÄDDE
2 dl cashewnötter
½ dl vatten
1 tsk vaniljpulver
3 msk agavesirap
2 msk kallpressad kokosolja

Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren tills degen är jämn och håller ihop. Tryck ut degen i en springform.
Smält kakaomassan i ett vattenbad på svag värme och låt den svalna. Mixa nötterna, agave och vatten i en höghastighetsmixer tills det blir en jämn smet. Mixa i vanilj, salt, kakaomassa och kokosolja. Bred ut fyllningen i formen med en slickepott.
Kör alla ingredienser till cashewgrädden till en jämn smet i höghastighetsmixern och spritsa över kakan. Ställ in i frysen.

Chokladbollar

20 st

4 dl mandlar eller pumpafrön
1 dl kokosflingor
20 medjooldadlar
1 dl kakaonibs
2 dl kakao
2 msk honung
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kvalitetssalt

Mixa alla ingredienser i matberedaren till en slät deg. Forma till bollar och rulla gärna i valfritt strössel. Ställ kallt en stund.

PIMPA BOLLEN MED RAW STRÖSSEL!

• Rulla i klassiker som kokosflingor eller kokossocker

• Rulla i olika bärpulver som blåbärs-, lingon- eller gojipulver

• Rulla i saltlakritspulver eller gör ditt eget genom att mixa svarta sesamfrön med salt och lakritspastiller

• Rulla i matchapulver eller andra gröna superfoods

• Rulla i hampafrö eller chiafrön för extra protein

Lakritsmunk med chokladglasyr

10 st

LAKRITSMUNK
2 dl pumpafrö eller mandlar
25 g hel stjärnanis
1 dl svarta sesamfrön
10 hela svartpepparkorn
1 tsk kvalitetssalt
1 tsk vaniljpulver
1 tsk lakritspulver
20 medjooldadlar
2 dl cashewnötter

CHOKLADGLASYR
1 dl kakaosmör
½ dl kakao
½ tsk vaniljpulver
2 msk honung
1 nypa kvalitetssalt
DEKORATION
Svarta sesamfrön, flingsalt,
kakaonibs eller krossade
lakritspastiller

Mixa pumpafrö (eller mandel), stjärnanis, sesamfrö, peppar, salt, vanilj och lakrits till ett mjöl i en höghastighetsmixer.
Blanda med resterande ingredienser i matberedaren. Mixa tills degen är jämn. Forma degen till små puckar och gör ett hål för att få en munkform.
Smält kakaosmör på låg temperatur. Ta bort från värmen och blanda i kakao, vanilj, honung och salt. Rör sakta tills glasyren blivit fastare. Doppa munkarna eller häll över glasyren med en sked. Strössla med kakaonibs, svarta sesamfrön, flingsalt och krossade lakritspastiller.

 

Utgivna böcker

Raw fika - fritt från gluten, mjölk och vitt socker

Raw fika – fritt från gluten, mjölk och vitt socker

I den här boken får du ta del av en ny fikatrend som gör dig hälsosammare, snyggare och mer energifylld. Här finns de bästa rawfoodrecepten – med ingredienser du hittar i din lokala affär eller…