Prova recept ur Roy Fares ”Sweet spots of New York”

08 mars, 2016 | Bonnier Fakta

Nu kommer Roy Fares nya bok ”Sweet spots of New York”. Här bjuder vi på recept på sticky buns och power bars från boken.

Sticky buns och power bars

Sweet spots of New York är fylld med goda recept hämtade direkt från New York. Roy Fares har finkammat staden och tar bland annat med oss till kända och okända konditorier där han bjuds på ett överflöd av cookies, pajer, glass, cheesecakes och sundaes och annat absolut livsnödvändigt.

Sweet spots of New York är uppföljaren till Roy Fares prisade LA-baserade bakbok United States of Cakes

STICKY BUNS
Kanelbullar i all ära … De här bullarna är otroligt nog godare, faktiskt bland de godaste jag har ätit! Och det är mycket tack vare den kletiga, men gudomligt smaskiga glasyren. Sticky buns är här för att stanna!

CA 20 BULLAR
Recept från Sweet spots of new york av Roy Fares

DEG
200 g mjölk, 3 % (2 dl)
25 g jäst
420 g vetemjöl (7 dl)
3 g salt (½ tsk)
5 g malen kardemumma (1 tsk)
70 g strösocker (¾ dl)
100 g rumsvarmt smör

FYLLNING
120 g rumsvarmt smör
30 g strösocker (3 msk)
30 g farinsocker (2 ½ msk)
10 g malen kanel (3 tsk)

GLASYR
70 g farinsocker (1 dl)
60 g strösocker (¾ dl)
20 g mörk sirap (1 msk)
150 g rumsvarmt smör

DEG
Värm mjölken till fingervarmt. Smula ner jästen i skålen till en köksmaskin och tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen med krok på låg hastighet i 5 minuter och därefter lite snabbare tills degen är glansig och elastisk. Lägg degen på ett mjölat bord, täck med bakhandduk och låt degen vila i 30 minuter.

FYLLNING
Blanda samman alla ingredienser till en slät massa.

GLASYR
Blanda samman alla ingredienser till en slät massa. Smöra kanterna på två cupcakeplåtar och spritsa ner glasyr jämnt i botten på varje form. Kavla på en mjölad bänk ut degen till en rektangel, cirka 70 × 23 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle.

Dela rullen i 20 lika stora bitar, lägg dem i formarna och tryck ner dem lite lätt. Låt jäsa i 1 ½–2 timmar under bakduk. Sätt under tiden på ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 9 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Vänd ut bullarna på galler (vänd uppochner på plåtarna). Låt bullarna svalna lite och avnjut dem sedan ljumna.

 

FIKAS PROTEIN POWER BARS
Gör dina egna lyxiga proteinbars. Då vet du precis vad det är du stoppar i dig – bara good stuff! Proteinpulver hittar du exempelvis i hälsokostbutikerna.

CA 10 BARS
Recept från Sweet spots of new york av Roy Fares

250 g skållad och skalad sötmandel
1 vaniljstång
85 g kokos- eller florsocker (1 dl)
300 g mörk choklad, ca 70 %
40 g kokosfett
100 g proteinpulver (vassle, 2 dl)
100 g dinkelpuffar (4 dl)
smält mörk choklad att doppa i, ca 70 %

Sätt ugnen på 190 grader, varmluftsfunktion. Häll mandlarna i en form och rosta dem i ugnen tills de har fått lite färg, i cirka 8 minuter.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem i en matberedare tillsammans med mandlar och kokossocker. Kör tills blandningen blir en krämig smet.

Hacka chokladen och smält den försiktigt i vattenbad eller i mikro tillsammans med kokosfettet. Häll ner blandningen matberedaren och mixa in den till en nougat.

Häll ner nougaten i en bunke och värm den till 45 grader i vattenbad eller mikro. Häll ut tre fjärdedelar av nougaten på en kall bänk, gärna marmor, och bearbeta den tills temperaturen har gått ner till 27 grader. Häll tillbaka nougaten i bunken och rör om. Nu ska temperaturen vara 32 grader. (Eller låt nougaten vara kvar i bunken och rör om tills den har kommit ner till 32 grader.) Gör eventuellt ett test genom att doppa ner baksidan av en sked i nougaten och stoppa in den i kylen. Stelnar nougaten efter 5 minuter är den klar.

Blanda ner proteinpulver och dinkelpuffar och häll blandningen i en form, cirka 20 × 30 cm, fodrad med bakplåtspapper i botten. Låt stå i kylen för att stelna eller i rumstemperatur över natten.

Dela kakan i bars och doppa dem i smält choklad. (Vill du temperera chokladen så gör du på samma sätt som du gjorde med nougaten.)

Utgivna böcker

Cake Hero

Cake Hero

I Cake Heroes delar Roy Fares med sig av recept och tekniker för den yngre bagaren. Boken innehåller en bakskola, cirka 40 roliga recept på små godbitar, mjuka kakor, bakelser och mycket mer, och…

Sweet spots of New York

Sweet spots of New York

Mästerkonditorn Roy Fares är tillbaka i USA. Och denna gång är det New York, som finkammas i jakten på de allra bästa bakverken och sötsakerna. Roy guidar oss till både kända och okända…

Delicious

Delicious

Den mästerlige konditorn Roy Fares är tillbaka med ännu en bok full av oemotståndliga godsaker. Här bullar han upp inför hösten med småkakor, vetebröd, mazariner, cheesecakes och pajer. Men även…

United States of Cakes

United States of Cakes

Roy Fares åkte till LA för att hitta de bästa amerikanska bakverken. Det resulterade i en sällsynt snygg bok med 55 recept i kapitlen: Mjuka kakor, Cookies, Tårtor, cheesecakes och pajer,…

Sweet!

Sweet!