Viktig bok om barns funderingar kring tiggare ges ut av Bonnier Carlsen i samarbete med Stockholms Stadsmission

Viktig bok om barns funderingar kring tiggare ges ut av Bonnier Carlsen i samarbete med Stockholms Stadsmission

21 april, 2016 | Bonnier Carlsen

Pejjes många frågor – tiggare, längtan och mobiltelefoner (utgivningsdag 3 maj, recensionsdag 17 maj) är en bok om det som alla ser, men tycks ha så svårt att prata om. Den är framtagen i samarbete med Stockholms Stadsmission och skriven av författaren och leg. psykoterapeuten Inger Ekbom. Idén till boken uppkom i samband med kampanjen pratamedbarnen.se där barns frågor till tiggare samlades in och besvarades. Emma Göthner står för de finstämda illustrationerna.

Boken handlar om Pejje som en dag när han inte är riktigt frisk får följa med till pappas jobb. På vägen till jobbet ser Pejje en kvinna med långa vackra flätor. Men hon sitter direkt på den våta asfalten, inte ens en stol har hon. Och på fotografiet hon håller i handen syns två barn som Pejje nästan tycker tittar honom rakt i ögonen. Konstigt att pappa knappt lägger märke till henne och barnen på fotografiet. Pappa som alltid brukar ser till att Pejje och systern Maija har det bra…

I slutet av boken finns också intervjuer med människor som försörjer sig genom tiggeri. De besvarar några av de frågor som kampanjen pratamedbarnen.se samlade in; Varför är du fattig? Finns det en boss som tar pengarna du får? Är du verkligen fattig om du har en mobiltelefon?

Varför skrev du en bok om tiggeri?

– Vår gatubild har förändrats, oavsett var i Sverige vi befinner oss. Vi ser och möter fattigdom på ett helt annat sätt idag än vad vi gjorde för några år sedan. Det är något vi behöver prata med våra barn om. Barn har ofta väldigt konkreta frågor som vi behöver ta på allvar: Varför sitter hon här och tigger? Var är hennes barn? Kan vi bli fattiga? säger Inger Ekbom.

Varför har du valt just barnets perspektiv som ingång till ämnet?

– Att som förälder eller vuxen försöka ”se” det som barnet ser hjälper oss att börja prata om det vi upplever tillsammans och att fånga upp frågor som barnet har. Jag vill utgå från den verklighet som ett barn möter och göra den ”pratbar” och så begriplig som möjligt.

Dela med dig av någon insikt du själv fått genom arbetet med boken!

– En sak jag blivit påmind om – och som jag egentligen visste – är att barn verkligen vill hjälpa till! Och att de tänker väldigt klokt. De vill förstå och behöver få kunskap – något som vi alla behöver skaffa oss, säger Inger Ekbom.

Om Stockhoms Stadsmission
Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation, fristående från stat, kommun och kyrka som samarbetar med kommun, landsting och andra ideella organisationer. De bedriver verksamheter för människor i hemlöshet och missbruk, barn, ungdomar och äldre. Stockholms Stadsmission bedriver också skolverksamhet och sociala företag. Arbetet utförs av anställd personal och volontärer. Verksamheten finansieras med gåvomedel från enskilda givare, företag, församlingar, fonder och stiftelser, bidrag från stat, kommun och landsting och intäkter från deras affärsverksamhet.

För recensionsexemplar, bilder eller ytterligare information, vänligen kontakta Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se 08 – 696 80 78, 076 – 526 09 80

För frågor om Stockholms Stadsmissions verksamhet och kampanjen pratamedbarnen.se, vänligen kontakta Robin Benigh, robin.benigh@stadsmissionen.se08-68 42 3053, 0704-25 64 30