Sara Stridsberg ny ledamot i Svenska Akademien

Sara Stridsberg ny ledamot i Akademien

13 maj, 2016

Svenska Akademien har utsett författaren och dramatikern Sara Stridsberg till ny ledamot på stol nummer 13 efter författaren och översättaren Gunnel Vallquist. Hon kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år.

Sara Stridsberg debuterade 2004 med Happy Sally och fick sitt genombrott internationellt med romanen Drömfakulteten 2006. Den följdes av ytterligare en framgång med Darling River 2010.

Sara Stridsberg har som dramatiker främst samarbetat med Dramaten. Arbetet inleddes 2006 med den uppmärksammade pjäsen Valerie Solanas ska bli president i Amerika och fortsatte med Medealand 2009 och Dissekering av ett snöfall 2012.

2014 gav Sara Stridsberg ut den prisade Beckomberga. Ode till en familj, som fick dramatisk form hösten 2015.