Opium för folket – berättelser om hur religion kan påverka en människas liv

Opium för folket – berättelser om hur religion kan påverka en människas liv

11 oktober, 2016 | Kartago

I serier, bilder, text och samtal tas läsaren med på en inre resa som handlar om magiskt tänkande, religiös påverkan, flykt undan tvång och förtryck och inte minst en längtan efter hopp och mening. 

Boken Opium för folket är en hybrid av textbok och seriebok som innehåller ett samtal lett av bokens redaktör, Anna Lindman, mellan journalisten Nadia Jebril, religionshistorikern David Thurfjell, komikern Aron Flam, och konstnären och serietecknaren Nina Hemmingsson men i den här boken möts också en rad olika berättelser om hur religion kan påverka en människas liv.

Anna Lindman skriver i förordet: Eftersom debatten om religion och religiösa uttryck idag ofta är hård och enögd vill den här boken något annat. Förhoppningsvis kan den vara starten på ett samtal som handlar om respekt och nyfikenhet, om viljan att lära känna varandra och strävan att söka förståelse även för det som tycks oförståeligt. 

Medverkande: Stephanie Abdallah, Rolf Classon, Aron Flam, Anneli Furmark, Sammy Harkham, Nina Hemmingsson, Kevin Huizenga, Saadia Hussein, Nadia Jebril, Martin Kellerman, Knut Larsson, Anna Lindman, Elin Lucassi, Gunnar Lundkvist, Frida Malmgren, Jakob Nilsson, Sara Olausson, Thomas Olsson, Joakim Pirinen, Ola Skogäng, Jan Stenmark, David Thurfjell, Johan Unenge, Li Österberg.

Recensionsdag för boken är 24 oktober.

För mer information kontakta: Emelie Gustavsson, emelie.gustavsson@bonnierforlagen.se, mob: 076-526 41 32

Kartagos huvudsakliga inriktning är tecknade serier, experimentella bilderböcker och humoristisk samhällskritik. Hösten 2013 startas också en antologiutgivning halvårsvis med det senaste inom svenska tecknade serier med just namnet Antologi Tago. Hösten 2012 utvidgades utgivningen med serieböcker för barn, under namnet Kartago Junior.

Kartago ger ut ca 25 titlar om året. Bland författarna hittar vi till exempel Martin Kellerman, Lise Myhre, Nina Hemmingsson, Lena Ackebo, Lina Neidestam, Julia Thorell, Jan Lööf, Hans Lindström, Jan Stenmark, Charlie Christensen, Anneli Furmark, Eric Ericson, Carina Kågström och Henrik Lange.

Kartago har sina rötter i Galago och Tago Förlag, som startades 1979 av Rolf Classon. Han driver sedan 2001 Kartago tillsammans med Thomas Olsson.