Charlie Christensen tar tempen på det politiska klimatet i nytt seriealbum

Charlie Christensen tar tempen på det politiska klimatet i nytt seriealbum

12 oktober, 2016 | Kartago

Från sin position vid bardisken har Charlie Christensens seriefigur Arne Anka kommenterat dagsläget i Sverige sedan 1983. Han har en ovanlig förmåga att blanda allvar och humor, och ett osunt leverne, vilket framgår med all önskvärd tydlighet i den nya boken Mentala selfies – det tolvte seriealbumet med Arne Anka sedan debuten 1992. 

Redan från start har serierna om Arna Anka karaktäriserats av den politiska satiren, utblandad med en stor dos igenkänningshumor i krogmiljö. Arne Anka har under flera år väckt stort engagemang och bland annat hotats av stämning från Disneykoncernen, anmälts för hets mot folkgrupp (och frikänts) för att ha kritiserat ett lands sittande regering och dess krigshetsare och hans Facebooksida har kapats av hackers.

Det nya albumet Arne Anka. Mentala Selfies behandlas teman som intolerans och islamism. I en tid där tystnad är diplomati, terror och våld ett faktum och medlöperi en överlevnadsstrategi känner Arne Anka sig mer och mer trängd att söka sig till de skumma barerna och krogarna där folk är för fulla för att bry sig om vad han säger och ingen kan höra vad han tänker.

– I Mentala selfies hoppar Arne Anka jänka mellan de islamistiska attentaten. För att klara detta rör han sig i tid och rum mellan dagens Stockholm och renässansens Florens, där han dricker vin med Leonardo da Vinci och Niccolò Machiavelli. Han gör även en liten avstickare till Åbo i Finland för att göra ett mysterium ännu mer mystiskt. Albumet är tecknat i realtid, med utgångspunkt i attentatet mot Charlie Hebdo, januari 2015, säger serieskaparen Charlie Christensen.

Recensionsdag för Arne Anka. Mentala selfies är den 27 oktober

Charlie Christensen är född och uppväxt i Stockholm men är sedan 1988 bosatt i Spanien. Han har många synpunkter på tillståndet i Sverige i allmänhet och i Stockholm i synnerhet och redan när han först började teckna serier drevs han av en stark vilja att införa “verkligheten i detta starka medium, som var så uppfyllt av fantasy och superhjältar”. Charlie började teckna Arne Anka 1983 och släppte det första albumet 1992.

Den 1-5 november besöker Charlie Christensen Stockholm.

RELEASEFEST FÖR Arne Anka. Mentala selfies

När: Fredagen den 4 november kl. 18.00-21.00
Var: Folkbaren, Hornsgatan 72, Stockholm

Köp boken till specialpris och få den signerad av Arne Ankas tecknare Charlie Christensen.

EVENEMANG
Vernissage på Kåken den 2 november kl. 19.00. Samtal och efterföljande signering.
Samtal och signering på SF-bokhandeln den 3 november kl. 17.30.

För mer information, beställning av recensionsexemplar och/eller intervjuförfrågan, vänligen kontakta:
Hanna Lundkvist
hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se
076-526 11 63

www.kartago.se

Kartago – Sveriges främsta serieförlag

Kartagos huvudsakliga inriktning är tecknade serier, experimentella bilderböcker och humoristisk samhällskritik. Kartago ger ut ca 25 titlar om året. Bland författarna hittar vi till exempel Martin Kellerman, Lise Myhre, Nina Hemmingsson, Lena Ackebo, Lina Neidestam, Julia Thorell, Jan Lööf, Hans Lindström, Jan Stenmark, Charlie Christensen, Anneli Furmark, Eric Ericson, Carina Kågström och Henrik Lange.

Kartago har sina rötter i Galago och Tago Förlag, som startades 1979 av Rolf Classon. Han driver sedan 2001 Kartago tillsammans med Thomas Olsson.