Barnboksskaparna Ulf Stark och Per Gustavsson ger ut första gemensamma bok

Barnboksskaparna Ulf Stark och Per Gustavsson ger ut första gemensamma bok

15 december, 2016 | Bonnier Carlsen

Amy, Aron och anden heter barnbokskaparna Ulf Stark och Per Gustavssons första gemensamma bokprojekt. Det är en rikt illustrerad kapitelbok för åldern 6 – 9 som tar upp teman som vänskap, mobbing, längtan och behovet av att bli sedd. Fantasi och verklighet vävs samman i en både humoristisk och melankolisk berättelse med blinkningar både åt Tove Janssons Det osynliga barnet och den klassiska anden-i-flaskan-sagan.

Amy önskar sig fred på jorden. Och en svart katt. Och att sommaren aldrig ska ta slut så att hon slipper möta Sture och hans gäng i skolan igen och bli retad för att hon haltar. Aron hoppas varje dag att hans pappa ska komma hem. Under tiden leker de på skroten som Amys pappa äger. En dag hittar de en surmulen och ynklig ande i en kanna. Vartefter de lyckas blidka anden blir de vänner alla tre. Det visar sig att man både kan ha nytta och nöje av att vara vän med en ande.

Ulf Stark, varför blev det just en berättelse om en ande?
– Kanske var andar vanligare förr, när jag var i tioårsåldern. De kunde krypa in i pilsnerflaskor – som i Mio, min Mio av Astrid Lindgren till exempel. En annan fanns i en av pappas böcker, Tusen och en natt. Vad jag önskade mig en sådan ande som kunde uppfylla mina hemliga önskningar! Tyvärr träffade jag inte på någon. Så jag fick hitta på en själv.

Per Gustavsson, hur var det att illustrera Ulfs text?
– När jag fick frågan om jag ville illustrera texten blev jag först osäker. Jag menar, Ulf Stark! Han har ju skrivit så många fantastiska historier. Tänk om jag skulle förstöra Ulfs berättelse genom att rita DÅLIGT! När jag sen läste igenom så släppte osäkerheten. Det var en skön värld att få kliva in i. En soptipp, roliga huvudpersoner, en ande, några elaka barn och den där sköna värmen som alltid finns i Ulfs böcker. Det kändes lätt att illustrera.

Boken har utgivningsdag 16 januari och recensionsdag 30 januari.

Mer information om boken, omslagsbild och författarporträtt

Om författaren
Ulf stark
är en av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare men har även skrivit teve-, film- och teatermanus. Han har tilldelats en mängd priser, både svenska och internationella, och är flerfaldigt Augustnominerad.

Om illustratören
Per Gustavsson
är illustratör och författare och har illustrerat både egna och andras texter. Han har bland annat skapat de populära böckerna om den kaxiga prinsessan. År 2014 erhöll han Elsa Beskow-plaketten för boken Skuggsidan.

För mer information, beställning av recensionsexemplar och/eller intervjuförfrågan, kontakta
Jenny Helldahl
jenny.helldahl@bonnierforlagen.se
08-696 80 78, 076-526 09 80