Bokfrukost våren 2022 Johanna och Maria tipsar

Johanna Stenius kanalansvarig för SelmaStories

Samling (Assembly) – Natasha Brown

En extremt hypad debut av en ung författare som med sitt brinnande, strama språk sliter läsaren med sig genom en bok som är obarmhärtigt ärlig. I centrum av Samling står en ung brittisk kvinna med jamaicanskt ursprung och genom hennes berättelse sätter Natasha Brown ord på samtiden, rasism, kolonialism och klass. En livsomskakande läsupplevelse, helt enkelt.

 

Samling (Assembly) – Natasha Brown
Maria Såthe förläggare Wahlström & Widstrand

Författaren Ali Smith skriver i sin recension i The Guardian att det finns ett före och ett efter Samling (Assembly). Stora ord – men jag är beredd att hålla med. Natasha Brown gör det som bara riktigt skickliga författare lyckas med: du blir den här svarta kvinnan för en dag och det är en upplevelse du inte glömmer i första taget. Roman, samhällsdebatt och poesi på knappt hundra sidor.

Lektioner i kemi

Jag har aldrig vetat så snabbt att jag vill köpa rättigheterna till en bok och jag kan inte minnas en annan författare som lika snabbt lyckas skriva fram en tydlig huvudkaraktär. Dessutom har hela romanen en utomordentlig avvägning mellan humor och allvar. Är det inte så att man ser redan på första meningen att det är en kanonroman?

”År 1961, när kvinnor klädde sig i skjortklänningar med markerad midja och gick med i trädgårdsföreningar och utan större eftertanke körde omkring horder med barn i bilar som saknade säkerhetsbälten; långt innan någon visste att det skulle uppstå en sextiotalsrörelse, för att inte tala om att deltagarna i denna rörelse skulle ägna de kommande sextio åren åt att skildra den; då, när de stora krigen var över och de hemliga krigen precis hade startat och människor började tänka nytt och tro att allt var möjligt, vaknade Madeline Zotts trettioåriga mamma varje morgon före gryningen och kände sig säker på en enda sak: hennes liv var slut.”

Läs mer

Främlingar jag känner

Om du hör en författare jämföras med flera favoritförfattare är det högst troligt alldeles för bra för att vara sant. Men självklart måste man läsa för att bilda sig en uppfattning. Och precis så bra var det! Italienska Claudia Durastanti får mig att tänka på Claire-Louise Bennett, Joan Didion, Rachel Cusk och Vivian Gornick.

Läs mer

Kaffe med mjölk

Ella-Maria Nutti har skrivit en roman som går rakt in. En vanlig klassisk roman, ja tack.

Läs mer