#Boktober

Fyll hösten med läsglädje!

I en värld där information strömmar oupphörligt från skärmarna, erbjuder böcker en unik fristad och en djupare förståelse av världen omkring oss. Att läsa böcker är en resa som tar oss genom tid och rum, genom tankar och känslor, och berikar både kropp och själ.

För barn öppnar böcker dörrar till nya världar och främjar en kreativitet som inga andra medier kan matcha. Genom att läsa stärker barnen sitt språk och sin förmåga att uttrycka sig. De lär sig också om empati genom att sätta sig in i karaktärernas situationer och känslor. Detta är ovärderliga färdigheter i både skolan och i livet.

För vuxna fungerar böcker som en paus från vardagens stress och erbjuder en stund av lugn och reflektion, en chans att återkoppla till sig själva i en alltmer digital och snabbrörlig tid. Att dyka in i en god bok kan reducera stress, öka det mentala välbefinnandet och till och med förbättra sömnkvaliteten.

Läsning är dessutom en social aktivitet. Den binder samman människor genom bokcirklar och litterära samtal, skapar nya vänskaper och stärker gemenskaper. Genom böcker kan vi dela våra tankar och känslor med andra, och på så sätt bygga broar mellan generationer och kulturer.

#boktober

”Boktober” är ett internationellt namn och det används för att lyfta läsandet och litteraturen lite extra varje år under oktober månad. Då uppmanas det bland annat till att sätta personliga läsmål, delta i läsutmaningar, dela lästips, skapa läslistor och delta i bokrelaterade aktiviteter.

Det här är ett jättebra sätt att engagera samhället i litteratur och främja läsvanor, samt att det ger läsarna en chans att utforska nya böcker och författare. Det kan också vara ett tillfälle för bibliotek, bokhandlare och bokklubbar att arrangera särskilda evenemang eller kampanjer som uppmuntrar till läsning under höstens mysigaste läsmånad.

Vill du använda vår logotyp som används här i rubriken går det jättebra. Klicka här och ladda ner den gratis. Men Boktober är fritt koncept som Bonnierförlagen inte äger rättigheterna till, så det går utmärkt att designa eget material för att lyfta denna läshändelse.

För bokhandlare kommer det att finnas kostnadsfritt skyltmaterial att ladda ner på vår sp-sajt från september 2024.

Vill du använda vår logotyp som används här i rubriken går det jättebra. Klicka här och ladda ner den gratis. Men detta är fritt koncept som Bonnierförlagen inte äger rättigheterna till, så det går utmärkt att designa eget material för att lyfta denna läshändelse.

Här nedan följer en rad tips till hur just du kan vara med och bidra till ett mer läsande samhälle!

  • Fyll sociala media med böcker! Dela lästips på Facebook eller Instagram och tagga en vän, med uppmuntran att tipsa vidare. (Psst! Se då till att använda #boktober i inlägget.)
  • Gör boken till en snackis! Dela dina boktips med familj, vänner och kollegor och fråga vad de läser nu.
  • Ordna bokbytardagar! Se till att alla tar med färdiglästa böcker till nästa träff med kompisarna eller släkten, så kan ni byta med varandra.
  • Samla familjen! Läs olika böcker på samma tema och diskutera tillsammans. Kanske om rymden, om djur och natur eller varför inte en rysmysig deckare?
  • Starta bokcirkel! Bjud in dina favoritpersoner till bokcirkel och förbered med några frågor kring den utvalda boken. Tips! På alskapocket.se/bokcirkel finns flera bokcirkelsunderlag att välja mellan.

Tävling

Motivera med max fyra meningar varför just du ska vinna denna kasse, sprängfyllt med höstens nyhetstitlar från Bonnierförlagen. Skicka din motivering till: tavling@bonnierforlagen.se. Tävlingen pågår till och med 31 oktober 2023. Vinnaren får svar via mail senast 30 november 2024.

Lycka till!

Tävlingsvillkor:

För att delta i tävlingen behöver du maila oss från en giltig e-postadress och genom att göra det accepterar du att Bonnierförlagen kan kontakta dig via e-post med information om tävlingen. Ditt deltagande förutsätter att du bor i Sverige.

Vinnaren kommer att bli ombedd att informera oss om sitt namn, adress och telefonnummer eftersom denna information är nödvändig för att få sitt pris. Vinnaren meddelas direkt via e-post och det är deltagarens eget ansvar att anmäla rätt e-postadress samt att återkoppla med svar. Priserna kan inte bytas mot kontanter. Om du har några frågor om tävlingen, kontakta oss på tavling@bonnierforlagen.se