Erik Helmerson debuterade som författare 2008 med romanen Blixthalka, och har sedan dess givit ut Den onödige mannen (2011) och Au revoir, Magnus (2014). Han är även verksam som ledarskribent på Dagens Nyheter och har tidigare varit filmkritiker på nyhetsbyrån TT samt skribent på Expressens kultursidor.
Hur fick du idén till att skriva Dom därute?
Någon lanserade begreppet ”högerns 1968” för den radikalisering som med Facebooks och Twitters hjälp skett i högern sedan valet 2014. Det är det viktigaste som hänt politiken på ett halvt sekel. Jag förstod att det skulle skrivas hyllmeter med romaner om detta och tänkte att eftersom jag följt denna radikalisering i tio år vore det lämpligt att jag skrev den första.
Skiljer sig ”Dom därute” från dina tidigare böcker? Om ja, på vilket sätt?
Den är mest lik min andra roman, ”Den onödige mannen”, i det att båda handlar om män i fritt förfall genom tidsandan. Den senaste hade ett kvinnligt berättarjag och utspelades i filmstjärneglamour under rivierans sol, så de är rätt olika…
Du skildrar en paradox i dagens medielandskap, där cancelkultur samsas med faktumet att ”all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet” – hur ser du på det?
Jag vet inte om det är så paradoxalt. De sociala medierna är en förutsättning för både cancelkulturen och den klickradikalisering som skett inom högern, och båda handlar om grupper som anser sig marginaliserade och tycker sig ge igen mot ett etablissemang. Jag avskyr för övrigt båda fenomenen med brinnande hjärta.