Mattias Abrahamsson började som journalist, men hittade efter praktik på Bokförlaget Max Ström hem till förlagsvärlden. Nu jobbar han som redaktör för facklitteratur på Bokförlaget Forum.
Varje förlag har sin unika känsla
Mattias har utbildning inom grafisk projektledning och journalistik, och började sitt första jobb som chefredaktör på Scouternas medlemstidning. Han beskriver det själv som en grundskola i redaktörskap, där han förutom att skriva också fick lära sig själv layout, budget, planering och att sköta kontakter med fotografer, skribenter och tryckerier. När han gick sin andra utbildning, på Grafiska Institutet, ingick det en praktik som gjorde att Mattias hamnade på Max Ström på Skeppsholmen. Praktiken ledde till att han senare blev anställd på förlaget.
– Om Scouternas tidning var grundskolan, så var Max Ström redaktörshögskolan.
På båda arbetsplatserna fick han lära sig många olika saker och fick en bra överblick av hela processen och hela arbetsplatsen, något som han menar har varit en viktig erfarenhet att ha med sig. Mellan jobbet på Max Ström och anställningen på Bonnier Fakta (numera Bokförlaget Forum) var han frilansande redaktör och formgivare med uppdrag för båda förlagen.
Hur ser då en arbetsdag ut idag?
– Den ser olika ut beroende på bok och författare. Som redaktör kopplar jag ihop de olika delarna och personerna i den redaktionella processen men är också inne och jobbar med detaljer. En vanlig dag kan innebära allt från ett första lära-känna-möte med en författare till att sitta och jobba med slutkorr i InDesign.
Just samarbetet med författaren, och att få träffa experter inom deras områden och djupdyka in i olika ämnen, är något som han ser som en av de roligaste aspekterna i sitt arbete.
– Jag gillar även samarbetet mellan redaktör och förläggare, det är roligt att få vara med tidigt och agera bollplank.
Det är i denna process som den breda bakgrunden och erfarenhet från mindre förlag har varit väldigt användbar enligt Mattias.
Var det något som förvånade dig när du bytte från litet till stort förlag?
– Jag förvånades lite av hur mysigt det var. Under min tid på Max Ström hade jag bara varit här på Sveavägen för ekonomidragningar. Då kändes det väldigt stort och ”corporate”, men när jag väl började här förstod jag att varje förlag och avdelning är som sin egna lilla enhet och har sin unika känsla.
Vad ser du för möjligheter och utmaningar framför dig i bokbranschen?
– På sistone har jag tänkt mycket på att allt färre män läser böcker. Det ser jag som en utmaning inte bara för förlagsbranschen utan för hela samhället. Utvecklingen mot mer och mer ljudböcker funderar jag också kring eftersom jag främst jobbat med illustrerad facklitteratur. Det ska bli intressant att se vilken roll fackboken, framförallt den illustrerade, kommer att ha i förlagsvärlden om fem år. Jag tror att det finns digitala möjligheter, och det vore kul att vara med och utveckla fackboksformatet. Att inte fastna i gamla arbetssätt är förstås också en utmaning för mig som enskild redaktör. Innehåll kommer alltid att vara värdefullt, och intresset för berättelser försvinner inte bara för att tekniken utvecklas.
Hur jobbar man med de utmaningarna på Bonnierförlagen?
– En tydlig sak är att man slagit ihop redaktionerna för Bonnier Fakta och Forum och samlat båda varumärkena under det större ”nygamla” Bokförlaget Forum. Genom att samla mycket resurser är tanken att skapa ett än mer modernt och nytänkande förlag. Så jag hoppas att vi i den nya stora redaktionen kan testa olika nya saker, även sånt som man inte säkert vet att det kommer funka. Det känns väldigt spännande att vara en del av ett förlag som är nytt men ändå väldigt erfaret!