Så söker du praktikplats

Kontaktuppgifter

Om du vill praktisera hos oss söker du praktikplats direkt hos respektive förlag eller projekt. Här hittar du information om vilken typ av praktikanter vi söker i dagsläget:

Praktik inom kursen förlagskunskap:

Albert Bonniers Förlag samt Wahlström & Widstrand

Redaktionen

praktikant@albertbonniers.se

Bonnier Carlsen

Redaktion

sahar.tarakemeh@bonniercarlsen.se

Bokförlaget Forum. I förlaget ingår Bonnier Fakta och Lovereads

Redaktion

jennie.sjogren@forum.se

Praktik inom programmen medie- och kommunikationsvetenskap / journalistik

Kommunikation

Vi har fullt våren 2024 och kan tyvärr inte ta emot fler praktikanter.

therese.cederblad@bonnierforlagen.se

clara.lundstrom@bonnierforlagen.se

Praktik inom utbildningar kopplade till sälj och marknadsföring

helene.antelius@bonnierforlagen.se

 

Praktikant på kommunikationsavdelningen

Nora Berglund

”Mina kriterier var svenskt och stort”

Jag gick sista året på Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet i Jönköping med inriktning global kommunikation. Stora bolag intresserar mig, så när det var dags att söka praktikplats satte jag upp kriterierna svenskt och stort. Samtidigt har jag en förkärlek till boken och berättelsens roll i vårt samhälle, så det föll sig naturligt att Bonnierförlagen var ett alternativ.

Uppgifterna jag fått känns relevanta och täcker in alla områden inom medie- och kommunikationsvetenskap. Det är snabba puckar, högt och lågt och det växlar mellan självständigt arbete och teamwork.

Jag har jobbat med en hel del PR kring boklanseringar, alltifrån att hjälpa till med att koordinera event till presshantering. Nu jobbar jag på att revidera en strategi för sociala medier.

Det är intressant att få kunskap om hur förlagsbranschen jobbar, men också att få se samarbetet på kommunikationsavdelningen, hur PR, sälj och internkommunikation rullar parallellt för att få det att fungera på ett så stort företag som Bonnierförlagen. Jag uppskattar att atmosfären är inkluderande och välkomnande. Här är man inte rädd att ställa frågor, alla är ödmjuka och förklarar det som är svårt.

 

Nora Berglund
Praktikant på Bonnier Carlsen

Gustaf Gustafsson

”Det man läst som barn sitter kvar hela livet”

Jag har läst förlagskunskap på Stockholms universitet och praktiken utgjorde de sista tio veckorna av kursen.

Böcker har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag har jobbat många år i bokhandeln, skrivit en bok, jobbat med böcker på skola och förskola och – jag har själv läst många böcker som barn. Det jag läste som barn har suttit i hela livet, blivit en del av min person.

Att få inblick i produktionen av böcker som har så stor betydelse för en människas utveckling är härligt!

Det här är också första gången som jag får vara med och arbeta med samspelet mellan text och bild, som är så viktigt i många barnböcker. Det är också nyttigt att lära sig hur en måste tänka när kund och läsare inte är samma person.

Arbetet är varierat. Jag har gjort en del administrativa uppgifter, festplanerat tillsammans med min handledare, fixat med handlagret, skapat tipslistor till ”lärarrummet” på hemsidan, läst och kommenterat manus, korrekturläst och kommer förhoppningsvis få sätta en bok i Indesign så småningom.

Oavsett arbetsuppgift genomsyrar det kreativa allt, från fest till text.

Som praktikant tar man med sig mycket branschkunskap härifrån, men här finns också en social professionalism att lära sig av. De är skickliga, sociala och vänliga samtidigt som det är högt i tak. Det är mitt råd till framtida praktikanter: Ta vara på alla kompetenta människor, lyssna och ställ frågor!

 

Gustaf Gustafsson
Praktikant på SelmaStories och Bokino

Lydia Lindvall berättar om sin praktik

Hösten 2019 praktiserade Lydia Lindvall på Bonnierförlagens Kommunikationsavdelning där hon tillsammans med teamet för kanalerna Bokiño och SelmaStories fick möjlighet att prova på en mängd olika uppgifter och uppdrag. Ta gärna del av Lydias egen film där hon berättar om sin praktiktid och vad hon fick lära sig.

Klicka och se filmen