Sebastian Folcker

Innehållsproducent Bonnier Carlsen

Sebastian Folcker har haft en fot i böckernas värld under större delen av sitt liv. Under studierna arbetade han extra i en av Pocketshops butiker och skrev bokrecensioner vid sidan av. Senare arbetade han som kulturjournalist på Sveriges Radio och Sveriges Television innan han började jobbet som innehållsproducent på Bonnier Carlsen.

Under studietiden tog jag alla chanser jag fick till att pyssla med kultur av olika slag. Efter gymnasiet läste jag grafisk design och drev en kulturtidskrift. Tidningsmakeriet följdes av filmstudier och olika jobb i filmbranschen. Under den tiden utbildade jag mig till journalist och arbetade som det i drygt fem år med inriktning på kultur. Senare fick jag tjänsten på Bonnier Carlsen som innehållsproducent. Jag ville ha ett jobb där jag fick blanda film, litteratur, musik, skrivande och grafisk design. Och nu har jag det.

Arbetet som innehållsproducent är väldigt varierat. Mitt jobb går ut på att väcka intresset och skapa mervärde för alla fina böcker vi ger ut. Det kan exempelvis vara via sociala medier, vår hemsida eller Youtube. Det är väldigt roligt att läsa alla fina böcker och försöka nå ut med dem till potentiella läsare, bibliotekarier och lärare. Jag kan sätta ihop poster med fina bilder som våra fantastiska illustratörer har ritat, filma författare, skapa pyssel eller ta fram material till bibliotekarier och lärare som de kan föra vidare till elever och låntagare. Jag brukar också animera små filmer, spela in sketcher om livet i bokvärlden eller bara dokumentera livet på förlaget, samtidigt som jag har kontakt med våra fina följare.

Jag vet inte hur många böcker jag läst i mitt liv, men varje gång slås jag av den där kraften som böcker har. Att man kliver in i en annan värld, snarare än enbart betraktar den. Jag hoppas att mitt jobb kan visa att man aldrig är för ung eller för gammal för en bok. Det finns hela tiden nya infallsvinklar och en bok tar inte slut bara för att den sista sidan är vänd. Tänk på allt nytt du har lärt dig, äventyren du har upplevt eller känslorna du har känt. Det är aldrig för sent att diskutera en bok, måla utifrån bilderna som skapats i ens huvud, eller att läsa den en gång till. Litteratur är helt enkelt det roligaste som finns.