Intervju med Anna Ehring

Anna Ehring

Vi har sagt hej och ställt några frågor till Anna Ehring som kommer ut med en ny bok i januari – Isaks universum. En både fundersam och humoristisk bok om vänskap, vardag och vanligheter.

Berätta om Isaks universum!

Isak är elva år och älskar att vara i vatten. Hans mamma är kemidoktor och säger att ingenting försvinner utan allting sprider sig. Isak har på så vis gjort en egen tolkning av kolatomens förmåga att förena oss med världsalltet. De tankarna hjälper honom, till exempel när han hör mammas och pappas bråk på nätterna när de tror att han sover. Tillsammans med vännen Albin kan han dela sina tankar. Allt i från att känna sig som en späckhuggare till katastrofmissförståndet med Blenda i klassen. Och hur de måste komma på en plan för att göra allt bra igen.

Vad inspirerade dig till att skriva just den här berättelsen?

Idéen till att skriva om Isak fick jag när jag stod och diskade. Jag tänkte på hur mycket jag alltid älskat att vara i vatten, att jag ville skriva om någon som kände som jag. Att tycka om att flyta runt på rygg och känna sig viktlös… Jag är även utbildad naturvetare och tyckte det var spännande att få med den aspekten på saker och ting, men genom Isak.

Du vänder dig ofta till mellanstadieåldern i dina böcker. Vad är det du gillar med att skriva för dem?

Det är en spännande ålder, där det händer mycket med en människa. Att just vara mitt emellan barn och vuxen. Och hur frustrerande det kan vara att ibland tvingas ta en massa ansvar som det förväntas att man ska klara av och ibland får man inte alls för då är man för liten. Och så tycker jag egentligen att det kan kännas hela livet. Ibland känner man sig stor och kapabel, och ibland som en liten fjärt!

För vem passar Isaks universum?

För alla, tycker jag själv, men framförallt dem som tycker att det är skönt att känna sig viktlös lite då och då…

Du gör en del författarbesök på skolor. Vad gör du under dessa besök?

Det beror på om de som bjudit in mig har läst någon av mina böcker eller inte. Ibland håller jag i olika skriv och läs- workshops. Och med bakgrund som skådespelare har jag nyligen startat teatern Flyga hund, som är speciellt anpassad för klassrum och bibliotek. Med målet att få kombinera teater och författarbesök i ett. Min 30 minuters pjäs Kung Kanon är tänkt att besöka åk 1–3 i svenska. För att inspirera till kreativa övningar i textgestaltning och värdegrundsarbete.

 

Isaks universum

Om hur det känns när trädkojan är tom

Min mamma säger att ingenting försvinner, utan att allting sprider sig. Och i vattnet förstår jag att det är sant, för där blir min kropp något mer än bara armar och ben. Den svämmar över och flyter ut och ihop med allt annat. Jag kan bli en späckhuggare eller vad som helst! Om det inte vore för Blenda i klassen som en dag står och stirrar på mig vid poolkanten och förstör allting.

Eller, det är ju inte hennes fel att mamma och pappa bråkar på nätterna eller att min bästa vän Albin inte kommer till skolan på flera veckor. Men hade jag vetat om hennes hemlighet, så hade inte jag och Albin hittat på vår knäppa plan uppe i trädkojan den där dagen och vi hade sluppit alla missförstånd…

Isaks universum är en bok för alla som gillar att läsa böcker som handlar om hur det är att vara barn och hur det känns i hjärtat och magen när trädkojan står tom, mamma och pappa bråkar och snurren av missförstånd inte vill ta slut.

Om hur det känns när trädkojan är tom