Intervju med Ola Lindholm och Johan Lindqvist

Möt Ola Lindholm och Johan Lindqvist

De två första böckerna i serien om Kung Pow har redan blivit en succé. Författarna Ola Lindholm och Johan Lindqvist har hunnit med att träffa hundratals unga Kung Pow-fans på skolor och bibliotek, och responsen har varit enorm.

– Eleverna ÄLSKAR den! Det finns inte på kartan att inte läsa högt ur den varje dag. Jag prövade en dag, så jag vet att det inte går. Jag får ett spontant JAAA, när jag säger att jag ska läsa högt ur boken. De är riktigt engagerade i historien, tycker den är både spännande och rolig, skriver @boktokig, lärare och bokbloggare, som jobbat med böckerna inför ett besök av författarduon.

Författarna är flitiga på instagram där du på kontot @kungpowbooks kan följa dem på klassrumsbesök, bibliotek och bokhandlar, och inte minst få en inblick i hur idéer uppstår och böckerna blir till.

Berätta kort om Kung Pow!

Kung Pow är världens farligaste och hemligaste kampsport och har gett namn till vår bokserie. Huvudpersonen Sam är den 12-åriga lärlingen till Mästare Ju. Han, Ju och det 15-åriga datageniet Aisha bildar tillsammans Avdelning 33 inom den internationella polisen, med uppdrag att stoppa världens värsta brottslingar. Det är en action och humorpackad bokserie där ALLT kan hända!

Vad inspirerade er att skriva denna serie?

Vi ville skriva något vi själva hade älskat att läsa som barn. Något med väldigt låga trösklar och mycket fart. Det skulle vara lustfyllt och kul att skriva och lustfyllt och kul att läsa. Vi tycker vi lyckats med det! Vi har haft oerhört kul när vi skrivit.

Vem tror ni kommer gilla Kung Pow?

Många hoppas vi! Men vi har haft de barn som tycker att böcker är svårt och lite jobbigt i åtanke. Det är dem vi vill frälsa! Kung Pow ska fungera som en brygga till längre och mer avancerade texter.

Ni är gamla barndomsvänner. Hur är det att skriva ihop?

Jättekul! Vi är båda väldigt vana vid kreativa samarbetsprocesser och inte speciellt känsliga för varandras åsikter och kritik. Tycker vi båda att en sak är bra så är den nog det. Om en av oss inte tycker det så ändrar vi. Det är inte svårare än så!

Ni har båda lång erfarenhet av att skapa TV-program. Vad har ni tagit med er in i berättandet från TV-formatet?

Tempot och förmågan att berätta något ganska snabbt. Böckerna är väldigt raka och rena i berättandet. Vi litar stenhårt på att läsarnas hjärnor skapar de bilder som behövs för att böckerna ska bli rent filmiska.

Vad tror ni Kung Pow kan bidra med för att öka läslusten?

Att visa att litteratur kan vara kan vara snabb, rolig och utan krav. Vi hoppas att våra böcker kommer ligga bredvid datorer och spelkonsoller och där ha en alldeles naturlig plats.