Intervju med Petrus Dahlin

Författarintervju

5 snabba med Petrus Dahlin

Vi har sagt hej till Petrus Dahlin, författare till boken  ”Vattenlandet” . Boken är en del i den populära serien ”Läs på egen risk” , passande för barn i åldrarna 6-9 år.

5 snabba med Petrus Dahlin

Berätta om Vattenlandet!

På Sveriges största vattenland går det ett rykte. Om man tar fel rutschkana riskerar man att hamna nere i en vattentank som man aldrig kommer upp ur. En tank där det finns ett monster som äter barn. Men det är ju bara ett rykte. Eller?

Är det inte svårt att få till en riktigt läskig historia med lättläst text? Hur gör du?

Det viktiga är att inte bara lita på texten utan också tänka på bilden och det som händer mellan texten och bilden.

Hur läskigt får man egentligen skriva för barn?

Man får skriva hur läskigt som helst. Barn är bra på att känna själva var gränsen går. De som inte gillar skräck öppnar inte ens mina böcker. De som tycker att det blir för läskigt mitt i boken slutar läsa. Och de som verkligen gillar att bli skrämda kryper upp på vinden i mörkret, ensamma om natten med sin bok.

Vad är ditt bästa knep för att inspirera barn att läsa?

Hitta på en bra historia, hitta en bra illustratör och skapa ett bra omslag som lockar till läsning.

Vad läser du själv just nu?

Jag läser en bok av en författare som heter Mårten Sandén. Boken heter Den femte systern och jag kan verkligen rekommendera den till de som gillar välskrivna och spännande böcker.

Vattenlandet av Petrus Dahlin

Skräckhistoria för de yngre läsarna

Tindra och Selma ska äntligen få besöka det underbara vattenlandet som alla i skolan pratar om. Tjejerna är ivriga, men också lite oroliga. Ryktet går nämligen att om man råkar kasta sig ner i fel vattenrutschkana kan man hamna i en hemlig, livsfarlig bassäng. Och där under ytan bor något stort, mörkt och hungrigt …

Vattenlandet är den fjärde fristående delen i ”Läs på egen risk!” – serien med riktigt läskiga vandringssägner för nybörjarläsarna. Tidigare delar i serien heter Varuhuset, Dataspelet och Gosedjuret. Böckerna är lättlästa och genomillustrerade med Johanna Kristianssons färgstarka, lekfulla bilder. De spännande historiena ger både rysningar och läslust.

Skräckhistoria för de yngre läsarna