Bonnierförlagen, 2021-02-18

Foto: Maria Annas

2020 i backspegeln: Ännu ett år av tillväxt

2020 var minst sagt en berg- och dalbana. För oss på Bonnierförlagen har det gått över förväntan! Vi sålde fler böcker än någonsin; när vi summerar årets försäljning ser vi att mer än 18 miljoner exemplar av både tryckta och digitala böcker hittade hem till läsare och lyssnare.

Den digitala försäljningen fortsätter vinna mark

De digitala intäkterna stod under 2020 för 33 procent av Bonnierförlagens förlagsomsättning. En ökning på nästan 19 procent jämfört med 2019. Under våren var utgången dock minst sagt oviss. Vi korttidspermitterade vissa funktioner, men kunde tack vare ökad försäljning avbryta redan efter sex veckor. Permitteringsstödet betalades tillbaka till staten och den uteblivna lönen till berörda medarbetare.

Sara Börsvik, vd på Bonnierförlagen:

– Det har varit ett turbulent år men starka siffror för såväl Bonnierförlagen som för branschen. Digitaliseringen har en stor påverkan på branschen, men att berättelsen står sig stark är det inga tvivel om. Kanske är det så att den är ännu viktigare i tider som denna.

Lars Kepler håller spänningen på topp med Spegelmannen som blev årets mest sålda skönlitterära bok. Debutanten Björn Natthiko Lindeblad har fängslat och tårat mångas ögon med sin självbiografiska berättelse Jag kan ha fel och andra livsvisdomar från mitt liv som buddhistmunk.

Debutanter dominerar

2020 var ett stort år för debutanterna. 70-åriga Delia Owens är ett strålande exempel på det, hennes Där kräftorna sjunger låg på topplistorna hela året från att den kom ut i maj och sålde 230 000 exemplar. Svenska folket utsåg den också till Årets Bok. David Sundins Boken som inte ville bli läst har bokstavligen flaxat ut från hyllorna. Lydia Sandgrens Samlade verk med sina 700 sidor vann Augustpriset.

Lotta Aquilonius, Lydia Sandgrens förläggare på Albert Bonniers Förlag:

– Sensationellt av en debutant och en fantastisk avslutning på litteraturåret. Men så är Samlade verk också en hyllning till litteraturen!

Litteraturpriser

Det var inte spridda skurar av litteraturpriser för våra författare under 2020, det fullkomligt haglade! Utöver Sandgren och Owens prestigefulla priser belönades Camilla Grebe med Glasnyckeln (för andra gången), nu för Skuggjägaren. Författaren och illustratören Jakob Wegelius tog emot både Kulla-Gulla Priset och Astrid Lindgren-priset för sitt författarskap. Matilda Voss Gustavsson blev Årets Röst i det feministiska priset ”Årets Selma” för sitt arbete med boken Klubben. Gröne kocken Paul Svenssons Grönsaker A – Ö: 400 recept och bruksanvisningar fick Publishingpriset Grand Prix Print samt utsågs av Måltidsakademien till ”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”. Och detta var bara ett axplock.

Vi välkomnar Bazar och gläds åt att fjolårets nya förlag har sin första utgivning

Bonnier Books förvärvade under våren Strawberry i Sverige och Danmark. I Sverige fortsatte förlaget sedan sin verksamhet inom Bonnierförlagen under namnet Bazar Förlag. Bazar har gjort ett mycket starkt första år med framgångar från författarskap som Lucinda Riley, Olof Lundh och debutanten Lina Areklew.

Romanus & Selling, som etablerades 2019, gav ut sina första titlar, bland andra Mian Lodalens uppmärksammade Lisa och Lilly. Även Bokförlaget Hedvig gav ut sina första titlar under året. Lättlästa versioner av bland annat Camilla Läckbergs Vingar av silver och Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen ger den mer ovana läsaren tillgång till spännande berättelser.

Vi sätter ambitiösa miljömål

2020 var också året då vi tog beslutet att växla upp vårt miljöarbete rejält. Vi satte ambitiösa miljömål och ska minska våra totala utsläpp med 25 procent till 2025, jämfört med 2019. De utsläpp vi ännu inte kan undvika klimatkompenseras. Utöver det investeras ytterligare 20 procent i klimatprojekt.

Innovation på Sveavägen

IT-teamet på Sveavägen 56 tog ett stort kliv framåt när det gäller digitaliseringen av vår bransch. Mockingbird, det förlagssystem Bonnierförlagen har utvecklat internt gjordes tillgängligt på licens för externa användare genom det nybildade bolaget Bonnierförlagen Publishing Software. Systemet stödjer förlagsprocesser från att en bokidé föds, genom det redaktionella arbetet och hela vägen fram till att boken finns till försäljning. Första kunden var Norstedts Förlagsgrupp och förhoppningen är på sikt att Mockingbird blir en branschstandard.

Sara Börsvik, vd på Bonnierförlagen:

– 2020 var minst sagt ett ovanligt år. Vi hoppas att 2021 blir året då världen går tillbaka till ett mer normalt tillstånd. Vår dynamiska bransch kommer med all säkerhet att bjuda på överraskningar som vanligt. De digitala formaten kommer att fortsätta vinna mark, det ska bli spännande att se vad som händer med e-boken. Och kommer antalet manus till förlagen att öka ännu mer än förra årets redan stora ökning? Det återstår att se.