Bonnierförlagen, 2022-01-25

Adlibrispriset 2021: Fem böcker från Bonnierförlagen prisas

Fem böcker från Bonnierförlagen tilldelas Adlibrispriset 2021. Böckerna röstades fram till av bokälskare runt om i Sverige och röstningen skedde mellan 16 november–8 december 2021. Engagemanget för 2021 års Adlibrispris var stort och omkring 20 000 personer var med och röstade fram de vinnande böckerna!

Årets barnbok 0–6 år

Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst av David Sundin

Den här boken vill VERKLIGEN inte bli läst. Vill ni läsa en genomgullig liten bok – ta en annan! För den här boken bits, krumbuktar sig och luras. Men … om ni kan tänka er att klappa på boken snällt och försiktigt så går den faktiskt att läsa. Och då är det en underbart levande, bångstyrig och alldeles magisk bilderbok, skriven av en liten lustig herre vid namn David Sundin.

Årets deckare

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Årets fakta

Lilla Hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda sveks av myndigheterna och tvingades lämna det familjehem som hon hade vuxit upp i sedan sju veckors ålder. I boken Hon hette Esmeralda får vi familjehemsmamman Melinda Jacobs egna ord om vad som egentligen hände.

Hon hette Esmeralda av Melinda Jaobs och Minna Tunberger

Årets kokbok

Här får vi följa med på en inspirerande och personlig matresa som går till hans pappas hemstad Jerusalem. Boken innehåller cirka 50 recept med den godaste maten från Mellanöstern – klassisk hummus, fyllda filodegsrullar, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi.Boken följer i spåren av tittarsuccén "Tareq Taylors matresa" (SVT) där Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben.

Tareq Taylors matresa av Tareq Taylor

Årets roman

En januaridag när solen nyss återvänt norr om polcirkeln skidar nioåriga Elsa ensam till rengärdet och hittar sin kalv Nástegallu död. En man som hon känner igen håller i en blodig kniv och renkalvens öra. Elsa skräms till tystnad, smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hon får tag i örat men bevarar hemligheten som kommer att påverka henne långt senare i livet.

Stöldd av Ann-Helén Laestadius