Bonnierförlagen, 2024-05-03

Årets Bok 2024 – de är nominerade

Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna. För nionde året i rad presenterar Bonniers Bokklubb Årets Bok – folkets litteraturpris. Nu står det klart vilka tolv böcker som Bonniers Bokklubbs redaktörer nominerat till Årets Bok 2024.

Röstningen är därmed öppen för alla. Det går bra att rösta på sin favorit en gång om dagen fram till 1 september. Prisutdelning äger rum på bokmässan i slutet av september.

Årets nominerade böcker är:

Barnvakten av Joyce Carol Oates – Harper Collins

Febrig, fasansfull, fantastisk!

I Detroit på 1970-talet härjar en seriemördare som kallas Barnvakten. Samtidigt inleder Hannah, mamma i en välbärgad förort, en farlig affär med en okänd man. En suggestiv och pulshöjande spänningsroman där de mardrömslika händelserna står i skarp kontrast till det vackra språket.

Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren – Albert Bonniers förlag

En mästerlig och filmisk kriminalberättelse! 

En okänd flicka hittas död i skogen utanför Falkenberg. Kommissarie Björling, nybliven änkling, och utredaren Johanna från Rikskrim, som en gång flytt trakten, inser att de jagar en seriemördare. Genom ett briljant språk och en rysningsframkallande intrig förs läsaren in i skogens och människans mörker.

Hemkomsten av Kate Morton – Bokförlaget Forum

Storslaget och fängslande familjedrama!

Australien 1959. En familj hittas död vid en flod där de haft picknick. Sextio år senare upptäcker journalisten Jess ett samband mellan hennes egen släkt och den olösta mordgåtan. En uppslukande tegelstensroman som trollbinder med chockerande mörka hemligheter, lockande miljöer och sinnrik intrig.

Jävla karlar av Andrev Walden – Polaris

Förbannat bra!

En pojke växer upp hos sin mamma i spillrorna av 68-rörelsen, och genomlider sju pappor på sju år. Med barnets osentimentala och genomskådande blick, drabbande humor och en helt egen och briljant ton skildras en bitvis svår barndom. En levande och lysande berättelse som överraskar gång på gång!

Kvinna saknad av Mary Kubica  –  Lavender Lit

Hisnande berg- och dalbanethriller!

En kvinna är på väg till en träff med sin älskare. Samma kväll försvinner hon spårlöst, och snart saknas ytterligare en kvinna och hennes lilla dotter ... En beroendeframkallande bladvändare som är fylld med överraskande vändningar, pulshöjande spänning och extra allt. Galet läs-ös från första sidan!

Käraste Lena av Ninni Schulman – Bazar

Psykologisk spänning i fängslande Daladeckare!

1983 hittas 30-åriga Lena hängd i sitt hem på släktgården i Dalarna. Allt tyder på självmord. Lenas föräldrar vägrar tro det och kopplar in privatspanaren Ingrid Wolt. Relationerna, karaktärerna och 80-talets tidsanda skildras på ett suveränt sätt, samtidigt som spänningen pulserar till sista sidan.

Rent hus av Alia Trabucco Zerán – Wahlström & Widstrand

Fängslande relationsrysare!

Dottern i en välbärgad chilensk familj är död och hembiträdet sitter fängslad. Vad har hon gjort? Vad har hon sett? När hon börjar berätta rullas en gastkramande historia upp om vad som skett bakom den fina fasaden. Hypnotiskt och klaustrofobiskt om maktspel och begär. Ett oförglömligt kvinnoöde!

Sista kapitlet av Kim Andrea Brofeldt – Pia & Co

Som solsken för frusna hjärtan!  

Sarah lever ett ensamt och inrutat liv, och vill inte tänka på sitt smärtsamma förflutna. Men när en ledsen liten grannpojke och en blomsterhandlare med varma ögon dyker upp förändras allt … En rörande och livsbejakande roman om sorg, vänskap och kärlek – som får oss att både gråta och le.

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén – Bokförlaget Forum

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén 

Vilken pärla! 89-årige Bo flyttar in i våra läsarhjärtan! 
Efter att hustrun flyttat till ett demensboende i Östersund, bryts Bos ensamhet nästan bara av hemtjänstens besök. Tur att han har sin älskade Sixten – jämthunden som sonen börjat prata om att ta ifrån honom … En berörande, tankeväckande och ömsint historia som går rakt in i hjärtat.

Vinterharen av Paula Lichtarowicz – Bokförlaget Forum

Oförglömlig roman som får hjärtat att brista!

När andra världskriget rasar deporteras Lena och hennes lilla dotter till Sibirien. Där handlar allt om överlevnad, men i iskylan tänds också en omöjlig passion … En känslostark, berörande berättelse som levandegör historien, och trots alla fasor skänker hopp om människors förmåga till kärlek och försoning.

Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke – Wahlström & Widstrand

Vasst och skrattframkallande om vår tid!

Den avdankade författaren Knut anklagas för sexuella trakasserier i en yngre kvinnlig kollegas bok. Nu ska förövare och offer möts på en litteraturscen – men vem är vem? Uppfriskande, träffsäkert och skoningslöst underhållande om en ängslig kulturvärld. Inget och ingen undgår Lykkes skarpa blick!

Änkan av Helene Flood – Polaris

Psykologisk bladvändare i världsklass!

När familjens patriark Erling plötsligt dör står det snabbt klart att det inte var en olycka. Genom änkan Evys tillbakablickar avslöjas hemligheter från det förflutna. Vem ville döda Erling?  En relationsthriller med djup, finess och många oväntade vändningar där allt knyts ihop på ett mästerligt sätt!

Kriterier för Årets bok

Årets Bok har delats ut av Bonniers Bokklubbar sedan 2016. Juryn består av Bonnier Bokklubbars fem litteraturredaktörer som utser 12 nominerade titlar utifrån ett antal kriterier. Boken ska ha getts ut på svenska under perioden 1 maj 2023 – 30 april 2024 och ska inneha hög språklig kvalitet, tilltala en bred läsekrets samt vara en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö.