Bonnierförlagen, 2018-04-11

Foto: Caroline Andersson, Maria Söderberg, Hillevi Nagel

Åsa Foster, Jessica Schiefauer och Åke Smedberg nomineras till Sveriges Radions Novellpris 2018

Åsa Foster, Jessica Schiefauer och Åke Smedbergs bidrag har nominerats till Sveriges Radios Novellpristävling 2018.

Samtliga nominerade är:
Första året av Åsa Foster
Barnen som lekte i Hinternasswald av Jessica Schiefauer
Nu av Åke Smedberg
Den vita rosen av Anna Kuru
Underverket av Nicolas Kolovos

Lyssna och var med och rösta! Det är nu lyssnarna som avgör. Du kan rösta fram till 22 april.

Åsa Foster har en examen i statsvetenskap från University of KwaZulu-Natal, Sydafrika, samt en magisterexamen i litterärt skapande från Lunds universitet. Hennes debut, novellsamlingen Man måste inte alltid tala om det (2014), nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hösten 2015 kom hennes andra hyllade samling: Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden.

Jessica Schiefauer är verksam som författare och lärare vid skrivarutbildningar. Hennes kritikerrosade roman Pojkarna tilldelades Augustpriset 2011 och har dramatiserats för scen och även filmatiserats, i regi av Alexandra Keining. År 2015 tilldelades Jessica Schiefauer Augustpriset för När hundarna kommer.

Åke Smedberg är en mångsidig författare som skrivit lyrik, romaner, noveller och deckare. 2000 nominerades han till Augustpriset för Hässja – berättelser från en trakt och året efter tilldelades han Ivar Lo-priset. För för sin novellkonst belönades han 2016 med Ludvig Nordström-priset. Hans senaste bok var novellsamlingen Sprängskiss av en jaktberättelse (2017).

Sveriges Radios Novellpris instiftades 2002 eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio. I år bestod nomineringsjuryn av tre bokcirklar: ”Saragubbarna” i Skellefteå, ”Astrid” i Umeå och ”Kapitelslukarklanen BK” i Piteå.