Bonnierförlagen, 2023-10-23

Augustpriset 2023: De nominerade är ...

Nomineringarna till 2023 års Augustpris har presenterats. Här är nomineringarna och jurygruppernas motiveringar för Bonnierförlagens författare med böcker.

Årets svenska skönlitterära bok

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri, Albert Bonniers Förlag

Systrarna är en episk roman som med precision fångar ett Sverige i förändring över tre decennier. Berättelsens tre systrar utgör en sammanhållande kraft när Jonas Hassen Khemiri med berättarteknisk virtuositet låter historien växa sig stor och ger tiden en framträdande roll. Vi färdas sömlöst mellan platser och ögonblick som alla känns intimt förbundna med varandra.

Årets svenska fackbok

Vikingatider. När världen öppnades av Anna Lihammer & Ted Hesselbom, Historiska media

Anna Lihammer och Ted Hesselbom lär oss i denna förnämligt illustrerade bok att se vikingatiden på ett nytt sätt genom att rikta ljuset på periodens globala processer. Med utgångspunkt i konkreta arkeologiska fynd nystar de upp vikingarnas interaktion med omvärlden. Det är ett sinnrikt pedagogiskt grepp som gör det möjligt för författarna att teckna en annorlunda och mångfacetterad bild av perioden och dess människor. De tar oss långt förbi den etablerade synen på vikingarna.

Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige av Lisa dos Santos, Bokförlaget Forum

Den stridbara åklagaren Lisa dos Santos ger en unik och detaljerad bild både av rättsväsendet och gängkriminaliteten. Hon visar hur svårt det är att bekämpa denna typ av brottslighet, vars ledare är extremt hänsynslösa men också kompetenta organisatörer. Eftersom den organiserade kriminaliteten infiltrerar vitt skiftande sektorer i samhället blir den också direkt systemhotande. Älskade bror hjälper oss att förstå strukturerna och mentaliteterna bakom de dåd vi dagligen läser om.

Zorn. Ett liv, en tid av Per Svensson, Albert Bonniers Förlag

Det finns mycket mer än myten om Anders Zorn med dalkullorna och det eviga rumlandet. I Per Svenssons biografi får vi ett fylligt porträtt av mirakelmålaren och den moderna entreprenören med sin enastående förmåga att nätverka i de rätta kretsarna, ta betalt, och blicka framåt. Men varken hans konst eller hälsa tålde så mycket framgång och så mycket festande. Per Svensson tecknar en nyanserad bild och placerar den världskände konstnärens liv i tiden och rummet, skildrar vägen till berömmelse och slutet då Zorns konstnärliga drivkraft förbrukats.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

De tar allt ifrån mig av Linda Jones, Bonnier Carlsen

De tar allt ifrån mig ges en kraftfull röst åt en landsbygd vars utarmning tycks förutbestämd. Lojaliteter både fördjupas och utmanas då ett märkligt hybriddjur gäckar både byns jaktlag och den fångade läsaren. Linda Jones väjer aldrig, även det mest komplexa blir glasklart genom hennes skarpa kikarsikte. När hennes finger kramar avtryckaren hörs det rasande skottet lång väg.