Bonnierförlagen, 2021-04-23

Åtta av de tio bäst säljande skönlitterära böckerna utgivna av Bonnierförlagen

Sett till topp 20 så gavs 14 av titlarna ut av olika förlag som är del av Bonnierförlagen. Det visar en sammanställning från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Siffrorna gäller årets första kvartal och försäljning i kronor.

Delia Owens Där kräftorna sjunger fortsätter att skörda stora framgångar och var liksom förra årets sista kvartal även i detta kvartal den mest sålda skönlitterära titeln. Drygt 60 % av de sålda exemplaren hittade hem till läsarna i pappersformat medan ungefär var fjärde exemplar levererade berättelsen via abonnemangstjänster. Majoriteten av titlarna i topp 10 står sig starka från förra kvartalet, men på fjärde, femte och sjätte plats återfinns tre titlar utgivna i år: Lucy Dillons Lektioner i kärlek, Jens Lapidus Paradis City och Karin Hjulströms Knappt en droppe blod

– På Bonnierförlagen finns landets mest kompetenta förläggare som fortsatt hittar den bästa och mest läsvärda litteraturen i Sverige. Detta tillsammans med en lyhörd marknads- och kommunikationsavdelning som arbetar i symbios med säljavdelningen kan vi maximera vår position, det är Q1s topplistor ett kvitto på, säger Göran Wiberg, försäljningsdirektör på Bonnierförlagen.”

Av de tio bäst säljande facklitterära titlarna under det första kvartalet är sju av tio utgivna av förlag som ingår i Bonnierförlagen. Björn Natthiko Lindeblads Jag kan ha fel ligger på plats två på listan, endast toppad av Sveriges Rikes Lag 2021 – som är den bäst säljande boken oavsett genre under perioden. Också dessa siffror gäller försäljning i kronor.

Topplistorna kan läsas i sin helhet här.