Bonnierförlagen, 2023-12-04

Böckerna som prisas av Svenska Deckarakademin 2023

Nu har Svenska Deckarakademin utsett 2023 års bästa kriminalromaner. Vinnarna presenterades vid akademins möte i Eskilstuna den 3 december.

Årets bästa svenska kriminalroman

Levande och döda av Christoffer Carlsson

Motiveringen lyder:

”Millennieskifte och nutid i en vacker och vemodig berättelse om att bli vuxen.”

Om boken: Vid 1900-talets slut slut hägrar vuxenlivet för en grupp tonårspojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och kort därefter mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn, Sander Eriksson och Killian Persson. En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Levande och döda är en roman om uppbrott, skuld.

Årets bästa debutdeckare

En bondes död av Negar Naseh och David Sandström

Motiveringen lyder:

”En välskriven, levande glesbygdsskildring och annorlunda kriminalgåta som övertygar ända in i den oväntade upplösningen.”

Om boken: En bonde hittas ihjälfrusen på sin gård i Västerbotten. Sommaren därefter, när utredaren Marita Widmark åker till sin barndomstrakt i byn Brännliden, snubblar hon över det olösta fallet. Tillsammans med Bahar, en ung kollega vid Umeåpolisen, börjar hon nysta i gåtan. I takt med att utredningen växer blottläggs bygdens skuggsidor; konflikterna, utanförskapet och laglösheten. Brott uppklaras, domar faller men frågan kvarstår: Vem har att vinna på en bondes död?

Årets fakta

Drottningar och pretendenter av Carina Burman

Motiveringen lyder:

”En trivsamt personlig vägvisare till såväl kända som glömda kvinnliga författare från deckarens guldålder."

Om boken: Deckardrottningar är inget nytt. Den brittiska deckarens guldålder domineras av bland andra Dorothy L. Sayers och Agatha Christie, i Sverige har vi Maria Lang och Kerstin Ekman. Carina Burman berättar personligt, roligt och kunnigt om brittiska och svenska deckarförfattarinnor - de världsberömde, de bortglömda, de älskade och de högst tveksamma.

Årets bästa barn- och ungdomsdeckare Spårhunden

Morsan är haffad av Daniel Sjölin och Klara Bartilsson

Motiveringen lyder:

”En i flera dimensioner vacker och spännande bok, ett skogsdoftande äventyr med lust och mening.”

Om boken: Karl Hygge är rasande. Under natten har någon saboterat hans dyrbara skogshuggarmaskin och nu kan han inte hugga ner några träd längre! Polisen misstänker att det är Sabeltands och storasysters mamma som är den skyldiga. Men ingenting är som det först verkar! Vem är skurk och vem är hjälte?