Bonnierförlagen, 2019-03-07

Foto: Kevin Day Photography

Bokcirkel: Små eldar överallt

Bokcirkla med Små eldar överallt av Celeste Ng – Årets bästa roman enligt Goodread Choice Award.

Om Små eldar överallt

Det brinner i det idylliska villasamhället Shaker Heights. Elena Richardson ser lågor och svart rök välla ut ur fönstren på familjens hus. Redan börjar nyfikna grannar viska om att det måste ha varit minstingen Izzy som tände på.

Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richard-sons? Och när tändes gnistan som fick Shaker Heights att sjuda av konflikter? Var det när Mia Warren flyttade in i kvarteret med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet i en kartong utanför brandstationen?

Små eldar överallt är en roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem. Romanen låg nästan ett år på New York Times bästsäljarlista när den kom ut och har sålt i över 1 miljon exemplar i USA. Den vann Goodreads Choice Awards pris för bästa roman 2017 och ska filmatiseras till teveserie med Reese Witherspoon och Kerry Washington som producenter och skådespelare. Den ges ut i fler än 20 länder världen över.

"Jag älskar Små eldar överallt. Kanske min favoritroman bland dem jag läst i år." John Green

"Jag har inte tid för pliktläsning. Jag läser den för att jag älskar hur Celeste Ng skriver och jag är ett fan." Roxane Gay

Om Celeste Ng

Celeste Ng, född 1980, växte upp i Pittsburgh, Pennsylvania och Shaker Heights, Ohio. Efter att ha studerat vid Harvard University och University of Michigan debuterade hon som författare år 2014. Debutromanen Everything I never told you låg på New York Times bästsäljarlista och belönades med en rad litterära priser. 

Förslag på diskussionsfrågor

Det finns flera olika mor och dotter-relationer i romanen. Vad tänkte du om de olika relationerna och vilken tycker du var mest övertygande?

  • Debatten om May Ling/Mirabelles öde är flerbottnad och hjärtskärande. Vem tycker du ska få ansvaret för henne?
  • Hur är moderskapet definierat genom romanen? Hur påverkar personliga val, olika möjligheter och omständigheterna karaktärernas olika inställning till moderskapet?
  • Historien börjar med en stor förvirring och förödelse men dess slut är nästan ännu starkare. Vad tror du händer med Elena efter historiens slut? Med Mia och Pearl? Och vad händer med Izzy?
  • Karaktärernas ras och klass är viktiga byggstenar i berättelsen och påverkar till stor del hur de interagerar med varandra. På vilka sätt tycker du att attityderna gentemot ras- och klasskillnader skiljer sig eller är likadana idag?