Bonnierförlagen, 2020-06-18

Bokcirkeln Kollektivet fyller två år

Bokcirkeln Kollektivet firar i dagarna tvåårsjubileum. Kollektivet, som drivs av SelmaStories och är en del av Bonnierförlagen, är en plattform för alla som gillar att läsa eller lyssna på böcker som säger något om samhället och vår samtid och tar upp ämnen som strukturer, samhällsnormer och jämlikhetsfrågor. Författaren till den aktuella boken är ofta själv aktiv i gruppen.

Ökad exponering av debutanter

Sedan start har Kollektivet läst ungefär 20 böcker ihop och gruppen har idag nästan 2400 medlemmar. Läsarna förses med extramaterial och läsningen av en bok avslutas med en gemensam diskussion i gruppen. Medlemmarna i Kollektivet delar frikostigt med sig av sina upplevelser i sociala medier, vilket har bidragit till ökad exponering för i synnerhet debutantböcker.

Carolina Setterwall, författare till Låt oss hoppas på det bästa:

– När Kollektivet tog upp min självupplevda berättelse var jag så nervös att jag inte vågade delta i gruppen, minns jag. Möta läsare direkt? Hu, så läskigt! När det var dags för frukostträffen, som både involverade fysiska möten och en digital sändning, visade det sig snabbt att jag inte hade fog för min initiala oro. Oj, vilken värme, vilket engagemang, så många otroligt hängivna läsare med kloka analyser kring min berättelse. Minns den dagen med stor värme.

Författarna delaktiga i diskussionen

Sedan starten har Kollektivet ätit frukost med bland andra Jonas Hassen Khemiri, Mons Kallentoft och Carolina Setterwall. Medlemmarna har läst De hemlösa katterna i Homs och debatterat kvinnorollerna i Vita Andersens Håll käften och var söt. Författare som David Ärlemalm, Mattias Edvardsson och Karin Erlandsson har själva varit engagerade i gruppen och diskuterat med sina läsare.

– Avslutningen med en bokfrukost där Mons Kallentoft deltog i diskussionerna om Se mig falla är minnesvärd. Han var delaktig i diskussionerna från början och det blev som ett levande extramaterial till boken, säger en av medlemmarna i Kollektivet.

Bonnierförlagens Johanna Stenius, kanalansvarig på SelmaStories:

– Några läsare har varit med från starten och läst varje bok, andra är nya och kastar sig ändå in i diskussionerna. Vi skickar alltid ut ett antal fri-ex till medlemmar i gruppen som de sedan skickar till varandra, så vi har sett vänskaper födas genom gruppen.

Gå med i Kollektivet via Facebook.