Bonnierförlagen, 2020-05-11

Bonnier Books förvärvar Strawberry Publishings verksamheter i Sverige och Danmark

Bonnier Books har ingått avtal om att förvärva norska Strawberry Publishings svenska och danska verksamhet. Förvärvet från den norska förlagsgruppen omfattar Strawberry Publishing i Sverige, där Strawberry Förlag och Bazar Förlag ingår, samt Strawberry Forlag i Danmark.

Håkan Rudels, VD Bonnier Books:

–Jag är imponerad över vad Strawberrys medarbetare och ägare har åstadkommit på kort tid i Sverige och Danmark. Norden har sedan länge varit Bonnier Books hemmamarknad och genom dessa förvärv stärker vi vår position i Sverige samtidigt som vår närvaro i Danmark tar ett stort kliv framåt. Förvärven tar oss också en bit vidare på den tillväxtresa vi har framför oss i Norden och övriga Europa de närmaste åren. Men nu ser vi främst fram emot att välkomna våra nya kollegor och författare till Bonnier Books, säger Håkan Rudels, VD Bonnier Books..

Förvärvet av Strawberry i Sverige inkluderar många populära författarskap, exempelvis Lucinda Riley och Ninni Schulman. Danska Strawberry startades för mindre än ett år sedan men har redan knutit till sig många starka författarskap, som Katrine Engberg, Camilla Läckberg och Viveca Sten.

Petter Stordalen, huvudägare i Strawberry Publishing AS:

–Bonnier har varit vår största konkurrent, och därför är det extra kul att vi fått till den här affären. Det finns ingen du respekterar mer än de du krigat hårdast med. På mindre än ett år har våra anställda byggt upp en förlagsverksamhet som närmar sig 50 miljoner i omsättning och som är på väg mot en fördubbling 2021. Men först och främst tar Bonnier över några av de mest respekterade och innovativa förlagsmedarbetarna i den nordiska förlagsvärlden, det är bara att gratulera.

–Bokbranschen är mitt i en rejäl digitalisering som kommer att kräva allt vårt fokus i Norge, varför det känns naturligt att lämna över stafettpinnen i Sverige och Danmark till Bonnier, som är ledande inom det området.

För mer information, kontakta:

Håkan Rudels, VD Bonnier Books, 0737 738 055, hakan.rudels@bonnierbooks.com

 

 

Bonnier Books samlar Bonniers bokrelaterade verksamheter. Idag spänner dessa från traditionella förlag till bokhandelskedjor och digitala prenumerationstjänster för ljud- och e-böcker. Vi har cirka 2 000 medarbetare i sju länder och omsätter cirka 6 miljarder kronor.