Bonnierförlagen, 2022-06-30

Bonnierförlagen förvärvar Historiska Media

Lundabaserade bokförlaget Historiska Media har en utgivningsprofil som kännetecknas av populärhistorisk och samhällsnära sakprosa, samt historiska romaner och deckare. Förvärvet stärker främst Bonnierförlagens facklitteratur och geografiska fotavtryck. Förlaget förvärvas i sin helhet.

Mattias Fyrenius, vd, Bonnierförlagen:

– Det är roligt att få välkomna alla medarbetare och författare på Historiska Media till Bonnierförlagen. Historiska Media har en spännande och tydlig profil på sin utgivning med många imponerande författarskap. De ligger dessutom långt fram inom digital utgivning och podcast kopplat till sin utgivning. Sedan går teamets kunskap om historiska berättelser i vid bemärkelse inte att matcha på den svenska bokmarknaden.

Historiska Medias nio medarbetare kommer fortsatt att vara verksamma i förlagets lokaler i centrala Lund. Historiska Media blir Bonnierförlagens första förlagsverksamhet som är lokaliserad utanför Stockholm.

– Den geografiska aspekten är viktig för oss. Med Historiska Media får vi en intressant utgångspunkt utanför Stockholm som vi ser fram mot att utforska tillsammans med våra nya kollegor, med Christina Haugen och Lena Amurén i spetsen, säger Mattias Fyrenius.

Historiska Media ger ut cirka 70 nya titlar per år och har sedan starten år 1995 gett ut mer än tusen titlar av bland andra Antony Beevor, Dick Harrison, Bengt Liljegren, Ewa Klingberg och Maria Gustavsdotter.

Erik Osvalds, styrelseordförande och grundare:

– Det är självklart med blandade känslor jag nu lämnar över Historiska Media i Bonnierförlagens händer. Det har varit fantastiskt att tillsammans med mina enastående kollegor bygga upp förlaget till vad det är i dag. Historiska Media är i dag välmående såväl publicistiskt som kommersiellt. Jag är övertygad om att Bonnierförlagen med sin tradition och kunskap är helt rätt som ny ägare att förvalta och utveckla verksamheten tillsammans med hela gänget i Lund.

Historiska Media ingår i Bonnierförlagen från och med 1 juli 2022. I förvärvet ingår också poddbolaget A2C Productions AB som till 50 procent ägs av Historiska Media.