Bonnierförlagen, 2022-01-13

Bonnierförlagen framgångsrika på årstopplistan 2021

Bonnierförlagen toppar både listan för skönlitteratur och listan för facklitteratur över de mest sålda böckerna 2021. Det visar årstopplistorna som Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen presenterade idag.

Mattias Fyrenius, Bonnierförlagens vd:

– Att det skulle bli ett starkt 2021 har vi vetat under en tid, men den avslutande julförsäljningen blev närmast fenomenal och dessa årslistor bara bekräftar det. Vi vill vara och är Sveriges klart ledande förlagshus såväl litterärt som kommersiellt inom alla genrer. Fantastiskt. Och återigen tack alla ni som gjort detta möjligt.

Skönlitteratur

Sjutton av de 20 bästsäljande titlarna under 2021 ges ut av Bonnierförlagen. Förlagshusets titlar ockuperar de första 13 platserna på listan. Den titel som sålde bäst under året var Lucinda Rileys Den saknade systern (Bazar) i serien om de sju systrarna. Ytterligare två av titlarna i serien återfinns på listan, Änglaträdet (Bazar) på plats 9 och Solsystern: Electras bok (Bazar) på plats 17.

Delia Owens Där kräftorna sjunger (Bokförlaget Forum) var den näst bäst säljande titeln för andra året i rad. Den toppar också listorna för mest lästa pocket och e-bok samt mest köpta ljudbok. Den har hittills sålt 600 000 ex sedan den gavs ut i Sverige i maj 2020. Lars Keplers Spegelmannen (Albert Bonniers Förlag), årets mest sålda bok 2020, var den tredje största bästsäljaren 2021. På sjätte plats hittar vi Nobelprisvinnaren Abdulrazak Gurnahs Paradiset (Albert Bonniers Förlag).

Facklitteratur

Även på topplistan över de facklitterära titlar som sålde bäst under 2021 ges den stora majoriteten, 16 av 20, ut av Bonnierförlagen. I topp 10 handlar det om nio verk, med David Sundins Bäst i test: 199 tester för hemmabruk (Bokförlaget Forum) på förstaplatsen, följd av Städa hållbart med Ekotipset – husmorsknep och ekohacks av Ellinor Sirén (Bonnier Fakta). Adrenalina: Mina okända berättelser  av Zlatan Ibrahimovic och Luigi Garlando (Albert Bonniers Förlag) och Tim: Biografin om Avicii av Måns Mosesson (Albert Bonniers Förlag) hann trots ett utgivningsdatum sent på året att sälja tillräckligt för en fjärde respektive en femteplats på listan.

Barn- och ungdomsböcker

Musse & Helium. Den hemlighetsfulla världen (Bonnier Carlsen) av Camilla Brinck var den bästsäljande Bonnier Carlsen-titeln under året och den näst mest sålda barn- och ungdomsboken i Sverige. Böcker som inte vill bli lästa läses trots allt i stor utsträckning – Boken som inte ville bli läst (Bonnier Carlsen) av David Sundin var den mest sålda titeln under 2020, förra året den tredje. David Sundins uppföljare Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst (Bonnier Carlsen) hamnar på listans trettonde plats. Martin Widmarks populära författarskap landade fyra titlar i topp 20, alla utgivna av Bonnier Carlsen. Totalt ges nio av titlarna på topp 20-listan ut av Bonnier Carlsen.

Göran Wiberg, Bonnierförlagens försäljningsdirektör:

– Vi har gjort det igen, överträffat oss själva och verkligheten med en listnärvaro med 86 placeringar av 120 möjliga på årets Topp 20-listor. En försäljningsökning på mer än 10 % mot ett starkt 2020 vittnar på en otrolig styrka i utgivningen och är i min åsikt ett bevis på att Bonnierförlagen är bäst på att hitta, ge ut, marknadsföra och sälja de absolut största titlarna i Sverige. Nu njuter vi en stund av ett framgångsrik 2021 innan vi rusar vidare in i 2022.