Bonnierförlagen, 2018-06-13

Foto: Martin Stenmark, Anna Rex, Disa Mandelmann, Helén Karlsson, Adam Perez, Thron Ullberg

Bonnierförlagens författare i Sommar i P1 2018

Sommar, sommar, sommar… Ett säkert tecken är när sommarvärdarna presenteras. Här är Bonnierförlagens medverkande författare:

27 juni: Marie Mandelmann och Gustav Mandelmann

"I vårt Sommarprogram kommer vi att berätta om hur vi hittade varandra, hur vi råkade snubbla över vårt älskade Djupadal och hur vi fortfarande varje morgon längtar ut. Ut och gräva, så och skörda – och att framförallt – göra det tillsammans!

Marie och Gustav driver sedan 1996 Mandelmanns Trädgårdar, ett helhetsjordbruk med odling och djurskötsel i byn Rörum på Österlen. Marie och Gustav har tidigare skrivit Augustnominerade Självhushållning på Djupadal (2013) och Mandelmanns köksbok (2016) och deras tv-program Mandelmanns gård (TV4) om livet på Djupadal har blivit en stor tittarsuccé.

6 juli: Katarina Wennstam

"I mitt Sommar kommer jag att prata om kvinnor och män, om framsteg och bakslag och göra ett försök att förstå vad metoo var för något. Jag vill också berätta för er varför jag tycker att jag måste fortsätta bråka om kvinnors rättigheter. Och varför du också borde göra det."

Katarina Wennstam slog igenom med sina två reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor, Flickan och skulden (2002) och En riktig våldtäktsman (2004). Hon har sedan dess givit ut en rad böcker, däribland den hyllade reportageboken Flickan och skammen (2016) och spänningsromanen Gänget (2017).

11 juli: Elin Olofsson

"Jag ska prata om flickor, flockar, farligheter och förmödrar, om skräck och kärlek. Och om landsbygdens matriarkat, förstås."

Elin Olofsson är bosatt i Jämtland där också fler av hennes böcker utspelas. Elin debuterade 2013 med romanen Då tänker jag på Sigrid och året därpå kom Till flickorna i sjön. För det hyllade släktdramat Gånglåt tilldelades hon Länstidningens kulturpris 2016. Den senaste romanen, Krokas, har Elin dedikerat till sin mormor.

17 juli: Fatima Bremmer

"Jag kommer att berätta den spännande historien om direktörsdottern som blev Sveriges mest berömda piga genom tiderna - och mitt livs första förälskelse i en kvinna."

Fatima Bremmer är journalisten som fick oss att återupptäcka en av Sveriges främsta reportrar och äventyrare genom tiderna, Ester Blenda Nordström, som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Ett jävla solsken tilldelades Augustpriset för Årets svenska fackbok 2017. 2011 utkom Fatima med den uppmärksammade boken De sista tanterna, ett kulturhistoriskt porträtt över den svenska tanten.

10 augusti: Ingrid Wall

"Tidigt på morgonen den 11 augusti förra året ringde telefonen hemma hos oss. En skärrad röst berättade att vår dotter försvunnit på en ubåt i Öresund. Då förändrades vårt liv för alltid. Vi har genomlidit den djupaste förtvivlan man kan tänka sig, men också mött så mycket kärlek och värme. Den resan vill jag tala om i mitt Sommarprogram."

Ingrid Wall, kommunikationschef, och journalist, bosatt i Trelleborg. Boken om Kim Wall – När orden tar slut utkommer i november.

17 augusti: Olof Röhlander

"Jag kommer att utveckla begreppet 'njutarbeta', och dela med mig av mina tankar om att omplantera sig själv, förändras och starta om på nytt, något både människor och organisationer gör många gånger genom livet."

Olof Röhlander är norrlänningen som sadlade om från elitspelare i bordtennis till mental tränare och sedermera en av Sveriges allra vassaste föredragshållare och inspiratörer. Han har blivit utnämnd både till Årets föreläsare (2009) och till Årets talare (2011 och 2015). Olof har tidigare skrivit  Det blir alltid som man tänkt sig, Bli en vinnarskalle och Konsten att njuta av livet. I september är han aktuell med en ny bok, Omstart.

18 augusti: Sara Danius

"Jag ska tala om konsten att knyta en knytblus, Svenska Akademien och annat i den vägen."

Sara Danius är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och till nyligen Svenska Akademins ständiga sekreterare, där hon var den första kvinnan vid posten. Hon Sommarpratade redan 2013. Sara har skrivit bl a, Den blå tvålen,  Husmoderns död och andra texter och kommer i augusti ut med Om Bob Dylan.