Bonnierförlagen, 2018-06-15

BonnierHoops! #4 — den unika basket- och kultursatsningen nu även i Göteborg och på Bokmässan!

Succésatsningen BonnierHoops!, streetbasketplanen där basket och kultur delar planhalva, arrangeras i sommar för fjärde året på Kista Torg i Stockholm och expanderar också till Biskopsgården i Göteborg. BonnierHoops! streetballplaner håller öppet hela sommaren för basketspel, läsning i bokloungen, artistuppträdanden, skrivarverkstäder, poesiworkshops, dansworkshops och mycket mer.

BonnierHoops! startades sommaren 2015 i Kista Centrum som ett initiativ från Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet. Syftet var att på ett roligt och inspirerande sätt främja läsning och det skrivna ordet, med hjälp av basket och olika kulturyttringar. Då läsförståelsen är som lägst bland ungdomar som inte har svenska som modersmål, är det i områden med stora andelar nysvenskar som BonnierHoops! kan göra störst skillnad och bidra till en meningsfull sysselsättning under sommarlovet.

”Det var en idé som föddes naturligt då vi under en längre tid har samarbetat med Svenska Basketbollförbundet”, säger Bodil Unenge, CSR-ansvarig på Bonnierförlagen. ”Basket är en sport som är väldigt jämlik och lockar lika många tjejer som killar och ungdomar från olika kulturer och samhällsgrupper. Vi är väldigt glada och stolta för att satsningen på att kombinera basket och läsning har slagit så väl ut. För oss är det här ett fantastiskt sätt att driva läsförståelsen på ett lustfyllt och positivt sätt direkt till ungdomar i deras egen miljö.”

I Kista Centrum har BonnierHoops! fått flera positiva konsekvenser. Brottsligheten och skadegörelsen under sommarlovet har sjunkit och den kombinerade basketplanen och kulturscenen har blivit ett uppskattat inslag som har fått centrum att leva upp. Sommarkvällar håller basketplanen öppet till nio på kvällen.

”BonnierHoops! är ett projekt som är viktigt ur flera perspektiv”, säger Niclas Andersson, chef för lokalpolisen i Rinkeby. ”Från Polisens perspektiv är det en del av det brottsförebyggande arbetet. Vi strävar efter ökad dialog och detta är ett utmärkt sätt att skapa kontakt och träffa ungdomar. Om man är sugen på att vinna mot polisen så kan man varje tisdag utmana oss på basketplanen”.

En annan samarbetspartner i projektet är Svenska kyrkan. Förra sommaren anordnades bland annat uppmärksammade basketmatcher mellan kyrkan och moskén i Kista.

”Streetbasket är ett bra sätt att umgås och mötas på och alla kan vara med”, säger Jerker Alsterlund, präst i Spånga-Kista församling. ”På det här enkla sättet vill vi visa en annan bild än den media ofta visar. Kyrkan och moskén står på samma spelplan och med samma mål: att ha kul tillsammans.”

Årets upplaga av BonnierHoops! rivstartade under Järvaveckan där basketplanen och bokloungen är uppbyggd och gästas av politiker, kyrkan och moskén med flera under hela veckan, varav flera gäster, som Per Bolund, snörde på sig basketskorna.

Den stora nyheten är att BonnierHoops! i sommar expanderar till Göteborg och Biskopsgården på Hisingen där basket- och kulturscenen byggs upp i naturområdet Svarte Mosse. BonnierHoops! Biskopsgården invigs 20 juni och håller öppet med ett digert program av aktiviteter och evenemang fram till 18 augusti.

”Vår förhoppning är att detta ska bli något positivt som återkommer varje sommar som en del i att lyfta Biskopsgården”, säger Sergio Garay, stadsdirektör i Västra Hisingens stadsdelsförvaltning

BonnierHoops! på Bokmässan

Under Bokmässan 27-30 september flyttar streetbasketplanen och bokloungen in till centrala Göteborg och in på Bokmässan. Här kommer det bjudas på en rad olika evenemang som 3x3-turneringar, skrivarverkstäder och final för årets poetry slam. Med sin medverkan hoppas BonnierHoops! kunna bidra till att göra mässan tillgänglig för fler ungdomar, framförallt från Biskopsgården.

Invigningar

Stockholm
Var: Kista Torg
När: 19 juni
Tid: 14.00-18.00

Göteborg
Var:
Var: Svarte Mosse, Biskopsgården
När: 20 juni
Tid: 14.00-18.00

Om BonnierHoops!

BonnierHoops! är ett projekt som drivs av flera partners och aktörer för en ökad lokal samverkan. Samarbetspartners i Kista är bland andra Järva Basket, Citycon Kista Galleria, Stockholm Stad, Fryshuset, Lugna Gatan, Polisen, Stockholms Brandförsvar, Kista träff, Svenska Kyrkan, BRIS, Spalding och Folksam.

Samarbetspartners i Biskopsgården är Västra Hisingen Basket, Göteborgs Stad, Bokmässan, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Polisen, Bostadsbolaget, Räddningstjänsten Storgöteborg, BRIS, Spalding och Folksam.

För mer information, vänligen kontakta:

Bodil Unenge, Bonnierförlagen: 08-696 89 48, bodil.unenge@bonnierforlagen.se
Jerker Alsterlund, Spånga-Kista Församling: 08-505 990 11, jerker.alsterlund@svenskakyrkan.se
Niclas Andersson, Polisen Rinkeby: 010-563 03 76
Anna Lindeborg, Västra Hisingens Stadsdelsförvaltning: 031-366 69 37 / 070-162 87 96
Ansvarig byrå: Håkanson United
Olle Håkanson 070-444 35 47, olle@hakanson-united.se