Bonnierförlagen, 2019-06-13

Foto: Caroline Andersson, HisingenByDay

BonnierHoops är tillbaka i Göteborg

För andra året i rad arrangeras succésatsningen BonnierHoops i Biskopsgården, streetbasketplanen där basket och kultur delar planhalva. Vi passade på att prata med Bodil Unenge, hållbarhetsansvarig på Bonnierförlagen, om skrivande, träning och BonnierHoops.

Berätta – varför startade ni BonnierHoops?

– Vi vill nå ut med böcker och läsning på nya och oväntade ställen. Att röra på sig, för att sen ta en paus med en bok, är att kombinera de bästa av två världar. Många idrottsledare arbetar idag med att inkludera böcker i träningen, t ex på läger och turneringar. Med BonnierHoops gör vi det hela sommaren, och låter barn och unga få en rolig plats att vara på, med en mängd aktiviteter där allt är gratis.

Om man vill lära sig mer om skrivande, har du något tips?

– Mitt absolut bästa tips är att läsa. Läs, läs, läs. Läs sånt du gillar, och blanda ibland upp med sånt du inte gillar. Hitta någon att prata om det du läst med. Fundera på olika sätt att beskriva miljöer, personer, händelser. Fundera på en berättelses dramaturgi. Hur börjar en bok du fortsätter läsa i? Hur är en bok du inte kan lägga ifrån dig uppbyggd? Ta sen med dina tankar när du skriver själv. Var inte rädd för att be om feedback på det du skriver. Men välj en klok person, med förmåga att uttrycka sig. Typ en som gillar att läsa!

Varför är BonnierHoops viktigt för Bonnierförlagen?

– Genom BonnierHoops vill vi på Bonnierförlagen bidra till ett inkluderande samhälle och förbättra förutsättningarna för dem som inte har allt givet. Det är en långsiktig, ytterst konkret aktivitet där vi samarbetar med många andra goda krafter i samhället och bevisligen gör något bra. Det är en ynnest att få vara en del av glädjen vi upplever att BonnierHoops bidrar till.

Invigning 19 juni

Den 19 juni invigs streetbasketplanen i Biskopsgården som håller öppet under hela sommarlovet. BonnierHoops bjuder på en mängd olika aktiviteter, främst riktade till barn och unga, så som basketturneringar, läsning i bokloungen, pyssel, dans, workshops i spoken word, poesi, hip hop och mycket mer.

BonnierHoops handlar också om att mötas och bygga relationer. Genom att lokala föreningar är på plats får ungdomarna möjlighet att testa på olika aktiviteter, men också lära känna de som verkar i området. En viktig del är att polisen regelbundet deltar under sommaren och ungdomarna får chansen att utmana dem på basketplanen.

Förra sommaren var enligt polisen en av de lugnaste i området på flera år. Vi ser också att BonnierHoops var väldigt uppskattat hos ungdomarna och de boende i Biskopsgården. Vi är väldigt glada att BonnierHoops är tillbaka i Biskopsgården för andra året i rad, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör i Västra Hisingens stadsdelsförvaltning.

BonnierHoops håller öppet t o m den 17 augusti

Invigningen av BonnierHoops bjuder på streetbaskettävlingen 3x3 där ungdomarna får möjlighet att spela basket med bl.a polis och författare, samt hänga till skön musik och bra läsning.

Var: Friskväderstorget 13, Biskopsgården (utanför Sjumilahallen)

Hållplats: Väderilsgatan

När: Onsdagen den 19 juni kl. 15.00-18.00

Om BonnierHoops

BonnierHoops startades av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet 2015 i Kista, Stockholm, för att skapa en samlingsplats för ungdomar mitt på Kista torg. BonnierHoops anser att sport och läsning hör ihop. Genom en sport som är tillgänglig för alla vill BonnierHoops möta ungdomar på deras villkor och inspirera till ökad läsförståelse.

Bakom BonnierHoops i Biskopsgården står Bonnierförlagen, Svenska Basketbollförbundet, Göteborgs Stad, Polisen, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Bokmässan, Bostadsbolaget, Poseidon, Bo Bra och Västra Hisingen Basket.

Öppettider

Måndag-fredag kl. 11.00-21.00

Lördagar kl. 15.00-21.00

För mer information, vänligen kontakta:

Bodil Unenge, hållbarhetsansvarig Bonnierförlagen, 08-696 89 48, bodil.unenge@bonnierforlagen.se

Amanda Bjursten, projektledare – kontakta för allmän info och bilder, 070-837 14 30, amanda@hakanson-united.se 

Katarina Arborelius, chef företagskommunikation Bonnierförlagen, 070-696 66 90, katarina.arborelius@bonnierforlagen.se