Bonnierförlagen, 2021-06-17

Bonniers kraftsamlar kring läromedel

Bonniers edtech-verksamhet Clio, som står bakom några av de mest använda digitala läromedlen i svenska skolor, förvärvar Bonnierförlagen Lära.

Affären, som är en del av en strategisk satsning som skapar en bättre koppling mellan digitala och tryckta läromedel, befäster Clios och Bonnierförlagen Läras positioner på den svenska läromedelsmarknaden.

Marie Carlsson, förlagschef på Bonnierförlagen Lära:

– Det här är ett naturligt steg för Lära, och alldeles utmärkt tajming. Clio lanserar snart en ny plattform som bygger på lång erfarenhet av digital läromedelsutveckling, och de har gjort en imponerande utvecklingsresa som vi ser fram emot att påverka och ta del av. Lära har ett urstarkt författarstall och ett varumärke som vi har byggt upp helt och hållet tillsammans med lärarna.

Bonnierförlagen Lära har sedan starten för drygt tre år sedan byggt upp en stark katalog på cirka 100 läromedel i flera ämnen för förskola och grundskola. Förlaget har attraherat flera stora författare med solida nätverk. Bonnierförlagen Läras författare inkluderar bland andra Hans Persson, Tina Nordström, Micke Hermansson, Beppe Singer, Linda Palm och Johan Anderblad. Dessutom ingår det forskningsbaserade läromedlet Rik matematik som lanseras i dagarna.

Tillsammans kommer Clio och Bonnierförlagen Lära att kunna erbjuda lärare och elever det stöd de behöver: läromedel i olika digitala och tryckta former som passar oavsett ämne, situation och målgrupp. Bonnierförlagen Läras utgivning ger Clio tillgång till en ny målgrupp, förskola–åk 3, i Sverige. Kombinerat täcker de båda aktörernas utgivning fler ämnen i grundskolan samt alla produktsegment, vilket ökar möjligheterna att utveckla och växa verksamheten både på den svenska marknaden och internationellt.

– Förutsättningarna kan inte bli bättre – den här kombinationen får verkligen konkurrenskraft. Lägg till de samarbeten som Lära har, och planerar att inleda, med Bonnierförlagen och ett antal finfina författare där. Vi kommer att kunna erbjuda svenska lärare och elever något unikt, säger Marie Carlsson.

Jan Lund, Clios styrelseordförande:

– Vi är väldigt glada och förväntansfulla för vårt gemensamma arbete framöver där vi kan nå ut till fler elever med ett ännu bredare produktutbud. Vi är imponerade över de spännande läromedel Bonnierförlagen Lära utvecklat på kort tid och ser fram emot att jobba vidare med dessa även ur ett digitalt perspektiv. Vi ser också fram emot en förstärkning med viktiga erfarenheter inom lärande,.

Mattias Fyrenius, Bonnierförlagens vd, håller med:

– Vi är stolta över att våra medarbetare på Bonnierförlagen Lära på kort tid har byggt upp ett förlag med ett så pass starkt erbjudande att en ledande läromedelsaktör som Clio knackar på. Deras kombinerade kompetens och erbjudande kommer att rita om kartan för läromedel, det är jag övertygad om.