Bonnierförlagen, 2019-08-22

Foto: Caroline Andersson

Crimetime Göteborg – vad händer i år?

68 författare, 48 scensamtal och 9 internationella gäster på årets upplaga av Crimetime. Snart stundar årets höjdpunkt för alla spänningsläsare – deckarfestivalen Crimetime Göteborg. Vi passade på att fråga Åsa Lindström, programansvarig, om hur förberedelserna går samt vilka hennes personliga tips är.

Åsa, programansvarig för Crimetime Göteborg, har du några personliga tips inför årets upplaga av Crimetime?

– Det får bli ett axplock: jag ser fram emot att lyssna på samtalet om politisk spänning med Magnus Montelius och Don Winslow och Tina Frennstedt och Anton Bergs samtal om True Crime-genren som jag är väldigt förtjust i själv tror jag också blir jätteintressant. Vidare känns seminariet med Katarina Wennstam, Pascal Engman och Kicki Sehlstedt som Peppe Öhman håller i, om vilket ansvar man har som författare när man skildrar våld mot kvinnor, som ett minst sagt angeläget ämne. Denise Rudbergs och Alexander Karims samtal med Titti Schultz om gränsöverskridande spänning och vilka friheter man får ta sig inom genren ska det också bli roligt att lyssna på.

Hur många författare medverkar i år?

 – Vi är så stolta över årets program som erbjuder en fin mix av svenskt och utländskt, stora spänningsstjärnor och nya namn. Det blir på totalen 13 seminarier och 48 scensamtal med 68 författare varav 9 internationella gäster från 5 länder.

Ni har en ny samarbetspartner, BookBeat, som ni samarbetar med kring Crimetime BookBeat Award – vad innebär det?

Vi är jätteglada över samarbetet med BookBeat och kommer att samarbeta med dem kring kategorin Årets Deckarförfattare. De fem nominerade är de svenska deckarförfattare vars tre senaste böcker har varit mest populära hos BookBeat under det senaste året. Sammanlagt har de nominerade författarnas böcker lyssnats på av 250 000 personer det senaste året. Priset kommer att gå till den av de fem deckarförfattarna vars böcker har varit populärast, haft högst genomsnittsbetyg och har lyssnats klart på i högsta grad.

Är du nyfiken på vilka som nominerats till Crimetime Award? De nominerade hittar du här.