Bonnierförlagen, 2023-11-15

De är nominerade till Svenska Deckarakademins pris 2023

Nu är Svenska Deckarakademins nomineringar till Årets bästa svenska kriminalroman, Årets bästa deckardebut, Årets bästa översatta kriminalroman samt Årets bästa barn- och ungdomsdeckare 2023 presenterade. Bonnierförlagen har nio böcker som kan få priset. Vilka det blir offentliggörs på Eskilstuna stadsbibliotek söndagen den 3 december.

Årets bästa svenska kriminalroman

Christoffer Carlsson: Levande och döda, Albert Bonniers Förlag

Om boken: Vid 1900-talets slut slut hägrar vuxenlivet för en grupp tonårspojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och kort därefter mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn, Sander Eriksson och Killian Persson. En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Levande och döda är en roman om uppbrott, skuld.

Camilla Grebe och Carl-David Pärson: Lånaren, Wahlström & Widstrand

Om boken: Den unga polisen Alba är övertygad om att ingenting händer i Sundby, hålan hon har blivit tvångsförflyttad till efter att ha misshandlat en kollega. Hon har fel. Småbarnspappan Leo tror att familjens flytt till den idylliska gården utanför Sundby ska hjälpa dem att komma över sorgen efter ett förlorat barn. Han har fel. Lånaren är en spänningsroman om sorg, driften att återskapa det som gått förlorat och sprickorna som äter sig igenom verklighetens väv.

Håkan Nesser: Det kom ett brev från München, Alberg Bonniers Förlag

Om boken: Den kände konstnären Ludvig Rute bjuder – på tvärs mot alla pandemirestriktioner – in sina syskon till julfirande i avlägsna Sillingbo. Han har något han vill säga dem. De har inte setts på många år och stämningen är minst sagt spänd. Det blir inte bättre av att ett mord inträffar. Frågan är: Finns det en utomstående gärningsman eller är det all in the family – och i det förflutna? Det kom ett brev från München är den åttonde boken i serien om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman.

Ninni Schulman: Vi som lekte av, Bazar förlag

Om boken: Året är 1982. 12-årige Mattias försvinner spårlöst från sitt hem i den lilla byn Våmhus. Den f. d. polisen Ingrid Wolt är på flykt undan sitt förflutna. Hon har just släppts ur fängelset Hinseberg och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. Som vi lekte är första delen i serien om Ingrid Wolt är en kriminalroman om sorg, skuld och en lek som blir till dödligt allvar.

Årets bästa deckardebut

Johan Eriksson: Tjuv och polis, Albert Bonniers Förlag

Om boken: Niklas är värdetransportrånaren som tvingats sadla om. Nu lever han på oanmälda hembesök hos de riktigt välbeställda, går därifrån med en Rolex, lekande lätt. En kväll på krogen träffar han Ida. Hon vet inte att han är kriminell, han vet inte att hon är polis. När spanarna slår till mot Niklas den kvällen hamnar den intet ont anande Ida i klistret. Tjuv och polis är en dråplig och spännande berättelse inifrån, från det svenska rättsväsendets olika läger.

Hélène Gullberg: Adepten, Bazar Förlag

Om boken: När den förmögne Sten Hammar mördas på sitt gods tror man först att det handlar om ett rånmord. Polisen kallar in Majja Skog, en överbegåvad antikexpert från anrika Wallius Auktioner som är besatt av föremålens makt över oss. Adepten är första delen i en fängslande spänningsserie om en värld full av konst, antikviteter och farliga hemligheter.

Negar Naseh och David Sandström: En bondes död

Om boken: En bonde hittas ihjälfrusen på sin gård i Västerbotten. Sommaren därefter, när utredaren Marita Widmark åker till sin barndomstrakt i byn Brännliden, snubblar hon över det olösta fallet. Tillsammans med Bahar, en ung kollega vid Umeåpolisen, börjar hon nysta i gåtan. Författarduon Negar Naseh och David Sandström debuterar i spänningsgenren med En bondes död, första delen i Brännlidenserien.

Årets bästa översatta kriminalroman

Jo Nesbø: Blodmåne, Albert Bonniers Förlag

Om boken: Harry Hole i Los Angeles för att dricka sig till döds. Men planen störs när hans vän, en bedagad filmstjärna, börjar jagas av en knarkkartell som hon lånat pengar av. Samtidigt i Oslo står polisen handfallen i sin utredning om två försvunna kvinnor och en av dem hittas sedan mördad. Tiden är knapp. I Mexiko väntar kartellen på sina pengar, och i Oslo förbereder sig en svårfångad hämnare för fler dåd. Ett team av vinddrivna existenser blir Harrys stöd i jakten på sanningen. Blodmåne är den trettonde boken om Harry Hole.

Översättning av Per Olaisen

Spårhunden årets bästa barn- och ungdomsdeckare

Morsan är haffad av Daniel Sjölin och Klara Bartilsson, Bonnier Carlsen

Karl Hygge är rasande. Under natten har någon saboterat hans dyrbara skogshuggarmaskin och nu kan han inte hugga ner några träd längre! Polisen misstänker att det är Sabeltands och storasysters mamma som är den skyldiga. Morsan är haffad är ett barrskogsdoftande bilderboksdrama. Det är en sinnrikt skruvad saga om hemligheter och lögner, brott och straff – och vad som är värdefullt på riktigt när allt ställs på sin spets.