Bonnierförlagen, 2023-01-26

De belönas med Adlibrispriset 2022

Fyra av Bonnierförlagens titlar tilldelas Adlibrispriset 2022: Spindeln, Depphjärnan för unga, Balkong med utsikt och Maskeradmysteriet.

Adlibrispriset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori.

Priset delas i år ut i 9 kategorier: Årets deckare, Årets roman, Årets fackbok, Årets ungdomsbok, Årets kokbok, Årets feelgood, Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år samt Årets debut.

Böckerna röstades fram av bokälskare runt om i landet och röstningen skedde mellan 16 november–8 december 2022.

Årets deckare

Spindeln av Lars Kepler, Albert Bonniers Förlag

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu. En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.

Spindeln utsågs nyligen också till årets mest lyssnade bok på Storytel.

Årets ungdomsbok

Depphjärnan av Anders Hansen & Mats Wänblad, Bonnier Fakta

Din hjärnas viktigaste uppgift är att hålla dig vid liv. Hur den gör det? Jo, den styr dina beteenden med känslor, både positiva och negativa. Alla knep är tillåtna, till och med att bygga om dina minnen. Men det finns ett problem. Hjärnan är utvecklad i en annan tid, med andra hot och faror än i vår moderna värld. Det leder till att vi ibland känner oss hotade, stressade eller till och med deprimerade utan att riktigt förstå varför. Depphjärnan för ungförklarar hur känslor uppkommer och varför de finns. Det kan ge både tröst och styrka att inse att det inte behöver vara något fel på en bara för att man mår dåligt. Vi kan inte lova att du mår bättre av den här boken, men vi kan lova att du förstår dig själv bättre – och det är ingen liten sak!

Årets feelgood

Balkong med utsikt av Hanna Blixt (Historiska Media)

Nora och Viktor ser fram emot sin lyxiga bröllopsresa i Karibien. Efter allt slit med galleriet i Tällberg längtar de efter att få njuta av varandras sällskap i värmen, omgivna av turkost hav på ett kryssningsfartyg. Med på resan följer deras bästa vänner, paret Vega och Kim. Men när vännerna kort efter ombordstigningen för en fnurra på tråden påverkas även stämningen mellan de nygifta. Orosmoln hopar sig över deras kärlekssemester och Noras hemlängtan vaknar till liv.

Balkong med havsutsikt är den romantiska och gripande tredje delen i Leksands-sviten och en fristående uppföljare till Hanna Blixts feelgood-succéer Glasveranda med sjöutsikt och Galleriet vid vattnet.

Årets barnbok

Maskeradmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

Vallebyborna har tagit på sig sina knasigaste kostymer för att gå på maskerad på museet. Alla är där – till och med Dino och Saras bebis Lille Pjär. Men mitt under festen blir stadens nya invånare, det rika paret Petersén, av med ett oskattbart halsband. LasseMajas detektivbyrå har ett nytt fall! Psst! Ungar. Vilka är det egentligen som hittar på allt som händer här i Valleby?

Lär känna böckernas färgstarka personligheter!