Bonnierförlagen, 2023-05-02

Foto: Henrik Mårtensson Almegård

De kan få folkets litteraturpris Årets Bok 2023

En av de tolv titlar som Bonniers Bokklubbar nu nominerar kommer att utses till Årets Bok 2023. Vilken bok det blir är upp till läsarna, som röstar fram vinnaren.

Sex av titlarna utkommer på Bonnierförlagen. Levande och döda av Christoffer Carlsson och Straff av Ann-Helén Laestadius, Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-SungEn lyckligare tid av Claire LombardoIngen du älskar kan dö av Anna Platt och Där askan blommar av Nguyen Phan Que Mai.

Petra Nuhma, Marknadschef för Bonniers Bokklubbar:

– Vare sig det rör sig om mörka eller romantiska berättelser, mordmysterier eller feelgood så finns det så väldigt mycket bra att läsa. Våra litteraturredaktörer har jobbat hårt och har efter många timmars läsande och diskuterande plockat ut gräddan av det senaste årets utgivning. Nu det är upp till läsarna att bestämma vilken bok som är årets bästa läsupplevelse.

Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och är folkets litteraturpris. Årets Bok är det enda svenska litteraturpriset där pristagaren utses av läsarna. Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer har läst flera hundra skönlitterära böcker under året och valt ut de tolv titlar som de anser kunna förtjäna epitetet Årets Bok 2023.

Flera kriterier ligger till grund för en nominering: boken skall vara en stor läsupplevelse och innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Utöver det ska den även ha en hög språklig kvalitet och tilltala en bred läsekrets. Boken ska ha givits ut på svenska under perioden 1 maj 2022 – 30 april 2023.

De nominerade till Årets Bok 2023 är:

Svalors flykt, Majgull Axelsson (Norstedts)

Levande och döda, Christoffer Carlsson (Albert Bonniers Förlag)

Bokhandeln i fyrtornet, Sharon Gosling (LB förlag)

Au revoir Agneta, Emma Hamberg (Piratförlaget)

Folk som sår i snö, Tina Harnesk (Bokfabriken)

Straff, Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)

Skriften i vattnet, John Ajvide Lindqvist (Ordfront förlag)

En lyckligare tid, Claire Lombardo (Bazar förlag)

Färskt vatten till blommorna, Valérie Perrin (Editions J)

Där askan blommar, Nguyen Phan Que Mai (Historiska media)

Ingen du älskar kan dö, Anna Platt (Bazar förlag)

Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung (Wahlström & Widstrand)

Röstningsperioden äger rum 2 maj – 3 september 2023. Det går att rösta på sin favoritbok en gång om dagen på www.aretsbok.se. På webbplatsen finns också juryns motiveringar till nomineringarna.

Pristagaren tillkännages och belönas på prisutdelningen på Bokmässan i Göteborg den 29 september. Förutom äran belönas den vinnande författaren med en statyett designad av Torstensson Art & Design.

Petra Nuhma:

– Bokmässan i Göteborg är för många bokälskare årets höjdpunkt och en otroligt viktig samlingsplats för både läsare och branschen, så det känns superkul att efter tre års paus vara tillbaka med prisutdelningen för Årets Bok där.